Barbecueën en duurzaamheid zijn twee begrippen die je niet vaak samen hoort. Nochtans zijn ze zonder al te veel moeite te combineren. De barbecue is immers een gemakkelijk hanteerbare kooktool om ingrediënten rechtstreeks van de boerderij te bereiden. Deze 'Farm-to-Grill' benadering zorgt niet alleen voor verse, smaakvolle gerechten, maar ondersteunt ook lokale boeren en vermindert de ecologische voetafdruk van je maaltijden. Van groentjes tot vlees: hoe dichter ze bij je grill zijn gekweekt, hoe lekkerder ze zullen smaken. In dit artikel geven we je 4 “Farm-to-Grill” tips samen met enkele recepten waarmee je direct aan de slag kan.
Bezoek een lokale boerderij of streekproductenmarkt en doe daar je barbecue boodschappen
Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het eigenlijk is om boodschappen voor je barbecue te doen bij een lokale boerderij. Zowel groenten, kip als vlees kan je er verantwoord aankopen en bovendien bieden vele boerderijen ook leuke extra’s zoals sappen of kruiden aan. Op deze website ontdek je boerderijen waar je rechtstreeks kunt kopen bij jou in de buurt. Wist je trouwens dat er ook plukboerderijen bestaan, waar je zelf naar hartenlust kan gaan plukken? In dit artikel vind je waar en wanneer je dat kunt doen.
Probeer zeker eens dit receptje met producten van de boerderij: Ribeye met gegrilde maïs
Kook met hele ingrediënten
De barbecue leent zich uitermate goed voor het bereiden van volledige ingrediënten. Denk daarbij aan hele kippen, volledige groenten, aardappelen en zelfs fruit. Je kunt ze op een kolenbarbecue langzaam laten garen, zonder elektriciteit te verbruiken. Het langzaam garen zorgt naast de perfecte textuur ook voor een extra smaakvol resultaat. Wees daarna wel creatief met de restjes, want ook zo draag je bij aan een beter milieu.
Ga je zelf aan de slag met deze tip? Dit is een heerlijk recept met hele ingrediënten: gevulde bloemkool met gehakt en kaas
Maak je eigen sauzen en marinades
Sauzen en marinades die je aankoopt, zijn soms minder duurzaam. De ingrediënten komen immers vaak van ver en de producten vereisen veel verpakkingsmateriaal. Wanneer je zelf sauzen en marinades maakt, draag je dus extra zorg voor het milieu. Gebruik daarbij lokale producten waar mogelijk, want die zijn niet alleen extra lekker maar ook zeer duurzaam. Inspiratie nodig? Check dit artikel op onze njam!-blog!
Inspiratie nodig? Ontdek het recept voor een lekkere zelfgemaakte barbecuesaus
Leg een groenten- en kruidentuintje aan
Naast lokaal kopen is zelf groenten en kruiden kweken een uitstekende manier om bij te dragen aan het milieu. Zo creëer je immers je eigen ‘farm’! Deze zelfgekweekte groenten en kruiden zijn niet alleen lekkerder dan gekochte, maar vaak ook gezonder omdat er geen pesticiden en andere chemicaliën voor worden gebruikt. Perfect dus voor zomerse barbecues. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als bijgerechten of om marinades van te maken. Denk bij de start van het kweekseizoen daarom alvast na over welke groenten en kruiden het beste zijn voor gebruik bij een barbecue.
Recept met courgette uit eigen tuin: Carpaccio van courgette met een sausje van zongedroogde tomaat, ansjovis en burrata
Wist je trouwens dat we een handige seizoenskalender hebben? Zo weet je meteen welke groenten en fruit er in elk seizoen op hun best zijn. Download hier!