“De grillzomer”: 10 tips voor je eigen rubs, marinades en kruidenmengsels

De zomer komt er langzaam maar zeker aan en dat betekent dat het tijd is voor outdoor grillplezier. Binnen het thema "de grillzomer" delen we graag creatieve en eenvoudige tips om aan de slag te gaan. Kruiden spelen een belangrijke rol bij het grillen en zijn essentieel voor elke goede barbecue. Hoewel je ze natuurlijk kunt kopen, zijn veel van deze kruidenmengsels, rubs en marinades eigenlijk heel eenvoudig zelf te maken. Op deze manier breng je jouw barbecue naar een hoger niveau en voeg je een persoonlijk tintje toe. Met een beetje creativiteit en kennis van kruiden maak je in een handomdraai heerlijke mengsels. In dit artikel delen we 10 handige tips om je op weg te helpen.

1. Speel met de balans zoet, zuur, zout en bitter

Een goede marinade of rub kan je vergelijken met de basis van de Thaise keuken: de vier hoofdsmaken (zoet, zuur, zout en bitter) komen erin terug. Probeer dus een goede balans te vinden tussen deze vier smaken en vooral tussen zoet en zout. In de ‘Tropical Pork Rub’ die voor deze Smokey Golden Ribs gebruikt wordt, zit dat bijvoorbeeld helemaal goed. De ribben worden eerst met appelsap en appelciderazijn bewerkt en nadien ‘gerubd’ met onder meer zout, suiker, chilipoeder, en kurkuma.

2. Voeg textuur toe

Door een rub en textuur te gebruiken, voeg je automatisch textuur toe. Denk bijvoorbeeld aan die heerlijke plakkerige laag op sticky chicken wings. Je kan echter in of bovenop je rub nog extra textuur toevoegen, zoals noten of sesamzaadjes. Daar kan je overigens heel ver in gaan, zoals in deze fantastische bereiding van buikspek met dutch crunch topping.

3. Voorzie voldoende tijd voor het intrekken van de rub of de marinade.

Zowel rubs als marinades hebben tijd nodig om hun smaken volledig te ontwikkelen en in het vlees te trekken. Dat komt zowel de smaak als de textuur ten goede, want het vlees wordt er ook malser door. Zeker een rub heeft voldoende tijd nodig zodat het vlees de smaken van de droge kruiden kan opnemen. Over het algemeen geldt: hoe langer het vlees in de rub of marinade wordt gelaten, hoe meer smaak en malsheid het zal hebben. Let echter wel op met zure marinades, want die kunnen het vlees ‘garen’ en te zacht maken.

4. Rub: kies voor een evenwichtige combinatie van zout, suiker, en kruiden 

Een rub bestaat voornamelijk uit zout, suiker en kruiden. Een goede basisregel is dan ook om ongeveer een derde van elk van deze ingrediënten te gebruiken. Maak je bijvoorbeeld een chili rub, gebruik dan 1/3e zout, 1/3e suiker en 1/3e chili. In dit recept van pulled pork ontdek je een wat complexere maar goede gebalanceerde rub. 

5. Marinade: ga voor voldoende zuurtegraad, olie en smaakmakers

Bij een marinade is het belangrijk om een zuur ingrediënt te verwerken. Dit zorgt er immers voor dat je vlees een zachtere textuur zal krijgen. Bovendien helpt het zuur met het doorlaten van de smaken in het vlees. In dit recept van gemarineerde groentebrochetten met tonijn zorgt citroensap daar bijvoorbeeld voor. 

6. Gebruik rubs overwegend bij varkens- en rundsvlees

Rubs lenen zich overwegend beter voor varkens- of rundsvlees. Het droge karakter van een rub helpt immers bij het vormen van een krokante korst op het vlees tijdens het grillen. Dit varkensribstuk op de barbecue heeft daar bijvoorbeeld alle baat bij.

7. Gebruik marinades vooral bij kip, vis en groenten

Het zuur in marinades helpt bij het malser maken van kip, vis of groenten en voegt smaak toe. Bovendien zorgen marinades ervoor dat deze vaak kleinere ingrediënten niet te snel uitdrogen. Een goed voorbeeld zijn deze chicken wings met gemberbier

8. Kies eens een “kruidenthema” voor je barbecue of bepaalde stukken vlees 

Wanneer je eens creatief uit de hoek wil komen met je rubs en marinades, kies dan een bepaald thema voor je barbecue of bepaalde stukken vlees. Mexico ligt voor de hand, al kan een Aziatische marinade ook overheerlijk zijn. Zo is deze op vel gebakken zalm op de barbecue fantastisch lekker door de marinade met Kikkoman teriyakisaus, gembersiroop en pikante chilisaus.

9. Grill op een matig tot hoog vuur

Wanneer je rubs en marinades hebt aangebracht op vlees, kip of vis, moet je extra waakzaam zijn bij het grillen. Vele van de gebruikte ingrediënten (zoals olie of suiker) kunnen immers zorgen voor verbrandingen. Vooral bij marinades moet je goed uitkijken, want doordat ze meer vettigheid hebben, kunnen ze ook sneller aanbranden. Grill dus op een matig tot hoog vuur en creëer een koudere zone waar je het vlees kan plaatsen wanneer de warme zone te heet wordt.

10. Maak je favoriete marinades en rubs in grote(re) hoeveelheden op voorhand en bewaar ze

Eenmaal het experimenteren erop zit en je jouw eigen rub- en marinaderecepten hebt geperfectioneerd, is het tijd om er veel van te maken. Je kan zowel rubs als marinades immers prima lang bewaren. Bij rubs doe je dat in luchtdichte containers op een koele, donkere plaats. Bij marinades best in een luchtdichte container in de koelkast, of in afgesloten potjes in de diepvries. Op deze manier zal jouw volgende barbecue nog vlotter verlopen! 


Lees ook...