Pulled pork

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 varkensschouder (Boston Butt) van circa 4 kg of procureur van circa 2,5 kg
4 el Amerikaanse mosterd
50 gr Piggy Mix BBQ-kruiden
300 ml Smokey's Pig Spray
50 gr paprikapoeder
50 gr gerookt paprikapoeder
50 gr zout
50 gr kristalsuiker
25 gr bruine basterdsuiker
20 gr knoflookpoeder
25 gr uienpoeder
1 el gemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
1 tl mosterdpoeder
2 tl gedroogde basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl venkelpoeder
0,5 tl kaneel
100 ml appelsap
100 ml appelciderazijn
100 ml whisky
rookhoutsnippers (liefst van appelhout)
BBQ met deksel voor indirect grillen
BBQ Guru (optioneel)
kernthermometer

Bereiden:

Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de varkensschouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met mosterd. Houd 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden (zie onderaan) apart en verdeel de rest gelijkmatig over de hele schouder.

Bereid ondertussen de BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 à 115 °C is bereikt. Om die temperatuur te houden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen of maak je gebruik van een BBQ Guru (klein computertje met een ventilator die de temperatuur van de BBQ constant houdt).

Spray de schouder na 1 uur om het uur in met Smokey’s Pig Spray (zie onderaan) om het kruidenmengsel op de buitenzijde te laten karamelliseren en uitdroging te voorkomen. Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig bij met houtskool en/of briketten.

Rol de hele schouder na circa 6 uur (of eerder als hij al een mooie diepe mahoniekleur heeft) in aluminiumfolie en leg hem terug op de BBQ voor opnieuw 6 uur traag garen. De aluminiumfolie houdt het vlees extra sappig en versnelt de bereiding. Na circa 12 uur moet de kerntemperatuur 87 °C zijn. Haal de schouder pas van de BBQ als hij deze temperatuur heeft: bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te kunnen pullen (het uit elkaar trekken van het vlees). Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Haal hem uit de aluminiumfolie, verwijder het schouderblad en trek het vlees met twee vorken los in dunne draadjes. Voeg na het pullen nog 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden toe en meng goed. De Pulled Pork is nu klaar voor verwerking in je favoriete gerecht of om direct op te eten. Meng de Pulled Pork met een BBQ-saus naar keuze voor het lekkerste resultaat.

Maak de Smokey's Pig Spray. Meng alles door elkaar en schenk in een plantenspuit. Gebruik Smokey’s Pig Spray om tijdens de bereiding van onder andere varkensschouder, spareribs en oerhammen het vlees vochtig te houden en een bark te vormen.

Inspiratie & blog