Zeebaars in de oven met spinazie

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

zeebaars zeebaarzen Even geduld...
1 wilde zeebaars van ca. 400 g
150 g verse spinazie
1 sjalot
2 teentjes look
1 citroen in schijfjes
1 klontje boter
6 el olijfolie
4 blaadjes verse laurier
1 klein bosje platte peterselie
1 klein bosje basilicum
6 takjes verse tijm
peper - zeezout
extra: schubbenvanger

Bereiden:

Bereid de zeebaars voor:

Knip de vinnen van de vis en ontschub hem met de schubbenvanger. Haal de ingewanden uit de buikholte en spoel onder koud stromende water.

Bak de zeebaars in de oven:

Verwarm de oven voor op 170°C. Pel de sjalot en de look. Snijd de sjalot in fijne ringen en 1 teentje look in schijfjes. Kruid de buikholte van de zeebaars met versgemalen peper en zeezout. Vul de vis met de verse kruiden, sjalot, schijfjes look en citroen. Neem een goede ovenschotel met een flinke scheut olijfolie. Leg de vis erin en overgiet royaal met olijfolie. Zet ca. 15 min. in de voorverwarmde oven.

Maak de spinazie:

Verwijder de harde stengels van de spinazie, was en spoel zorgvuldig. Smelt een klontje boter, voeg de spinazie toe en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Prik het tweede teentje look op een vork en roer de spinazie hiermee om.

Werk af:

Haal de zeebaars uit de oven en verwijder de kruiden uit de buikholte. Fileer de zeebaars. Zeef de olijfolie die in de ovenschotel zit en besprenkel de vis hiermee. Serveer met de spinazie.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog