België is een van de meest gastronomische landen ter wereld. Niet alleen telt ons land tal van heerlijke brasserieën en goede restaurants, ook het productaanbod is in vergelijking met vele andere landen zeer uitgebreid. We genieten immers niet alleen van een indrukwekkend aanbod van producten die geïmporteerd worden, ook onze eigen ingrediënten van het land of uit de zee zijn van zeer goede kwaliteit. Vandaag duiken we de Belgische Noordzee in en plaatsen we 7 bekende én minder bekende Belgische vissoorten in de kijker. Daarbij serveren we je telkens een recept, zo kan je direct zelf aan de slag!
1. Tarbot
We beginnen met wat voor velen beschouwd wordt als “de koning(in) van de zee”: de tarbot. Deze vis staat immers culinair zeer hoog aangeschreven en vind je dan ook op de kaart van talloze goede restaurants. Tarbotten hebben de vorm van een ruit en kunnen tot wel een meter lang en 25 kilogram zwaar worden. Tarbot is op zijn/haar lekkerst van september tot en met maart.
Recept: Tarbot met kastanjes en kappertjes
2. Hondshaai
Een wat minder bekende vissoort die vissers uit onze Noordzee halen, is hondshaai. Deze kleine haai van zo’n 50 tot 60 centimeter lang, heeft een korte kop en een bruingrijze kleur. Het vlees van de vis is stevig en doet wat denken aan paling.
Recept: Hondshaai met puree van venkel en gegrilde venkel
3. Zeebaars
De zeebaars is een bekende vis met veel schubben en de typische “grijze” viskleur. Ze zijn zo’n 40 tot 45 centimeter lang en kunnen tot 10 kilogram wegen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is zeebaars geen zomervis en smaakt ze op haar best tussen september en april. De klassieker “zeebaars in zoutkorst” eet je dan ook best in deze periode.
Recept: Zeebaarstartaar
4. Heek
Heek is een vissoort die je over het algemeen wat minder tegenkomt. Dat is jammer, want het is een heerlijke lokale vis. De heek lijkt op een kabeljauw maar behoort niet tot dezelfde familie. Het is een grote vis, die zo’n 135 centimeter groot kan worden en tot 15 kilogram kan wegen. Ook heek is het lekkerst buiten de zomer, van juli tot februari. In de winter is de vis zelfs een ideale match met truffel, zoals in het receptje hieronder!
Recept: Heek met truffel en saus van Comté
5. Zeetong
De zeetong is ongetwijfeld een van de meest gekende lokale vissen. In zowat elke Belgische brasserie vind je dan ook de “sole meunière”, of zeetong gebakken in boter, op de kaart. Zeetongen zijn ongeveer 30 centimeter groot en kunnen tot 2 kilogram wegen. De kleinste exemplaren worden “sliptongen” genoemd en sieren eveneens de kaart van menig restaurant. Noordzeetongen koop je best tussen mei en januari. Je kan er dus ook in de zomer (duurzaam) van smullen!
Recept: Tagliatelle van courgette met zeetong
6. Pladijs
Pladijs is een andere veelvoorkomende lokale vissoort. Deze platte vis met oranjerode vlekken mag verkocht worden wanneer ze de lengte van 27 centimeter heeft bereikt. De vis koop je best tussen juni en oktober, dan is ze op haar best. Je kan er in de keuken alle kanten mee uit: van gestoofde pladijs tot pladijsburgers!
Recept: Pladijsburger met huisgemaakte ketchup
7. Wijting
We sluiten deze lijst met Belgische vissoorten af met wijting. Deze vis met een blauwgroene rug en zilveren onderlijf wordt tot zo’n 70 centimeter lang en tot 3 kilogram zwaar. De meeste wijtings die verkocht worden, meten echter rond de 30 tot 40 centimeter. Ze is op haar lekkerst tussen juli en maart.
Recept: Croque met wijting en garnaal
Sven van de njam!-redactie