Spitroasted porchetta

Een recept van Jord Althuizen, zoals gezien in Open Vuur
Foto: Stephanie Bex ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 kg buikspek (met zwoerd)
50 gr grof zeezout
4 el venkelzaad
1 el jeneverbessen
2 el zwarte peperkorrels
1 el rode peperkorrels
12 grote tenen look, fijngehakt
3 el venkelpoeder
2 tl geraspte nootmuskaat
8 el fijngehakte rozemarijn
3 el fijngehakte salie
4 el grof zeezout

Bereiden:

Bereid de vuurplaats voor op indirecte verhitting langs het spit met circa 30 à 40cm hoogte tussen het spit en de brandende kolen. Voorkom brandende kolen direct onder de porchetta omdat het druipende vet anders in brand vliegt. Vul de twee aluminium wegwerpbakken met water en plaats deze direct onder de plek waar de porchetta komt te hangen.

Steek de kolen aan (eventueel met looftlighter of houtskoolstarter) en zorg voor een matig heet vuur gedurende de bereiding.

Begin met het maken van de kruidenvulling door venkelzaad, jeneverbessen, zwarte en rode peperkorrels in een pan op het vuur te roosteren totdat deze beginnen te geuren (circa 1 minuut). Laat afkoelen en maal fijn tot een poeder in de kruidenmolen of vijzel.

Rasp de gele schil van de citroenen en hak de citroenzeste zeer fijn.

Meng met het kruidenpoeder en voeg fijngehakte knoflook, venkelpoeder, nootmuskaat, rozemarijn, salie en grof zeezout toe. Meng alles goed door elkaar.

Plaats de varkensmiddel op een groot werkblad met het zwoerd (huid) naar boven. Maak met een stanleymes om de centimeter sneden over de hele lengte van de middel. Snijd daarbij alleen door de zwoerd en het onderliggende vet en probeer niet diep in het vlees zelf te snijden. Nadat het hele zwoerd is ingesneden draai je de middel om en leg je de vleeskant naar boven. Bestrijk de hele vleeskant met de kruidenvulling en zorg ervoor dat deze goed verdeeld is. Rol de middel op door het deel met buikspek (plattere deel) om de filet heen te vouwen (dikkere deel). Zo beschermt het malse buikspek de wat drogere filet tijdens de bereiding.

Vraag je bbq assistent om je te helpen met het opknopen. Terwijl één persoon de opgerolde middel bij elkaar houdt legt de ander om de 2 cm een knoop met het slagerstouw.  Na het opknopen bevestig je de porchetta aan het spit, wrijf je hem royaal in met grof zeezout (met name in de inkepingen) en is deze klaar voor bereiding. Hang het spit met de porchetta in de steunen van het spit. Gaar de porchetta al draaiend in 5 à 6 uur tot een minimale kerntemperatuur van 64°C in de filet.

Haal de porchetta van het spit, verwijder het keukentouw en snijd in plakken alvorens te serveren.

Inspiratie & blog