Spaghetti met asperges, tomaten en parmaham

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr harde tarwebloem (semola rimacinata)
4 eieren
1 scheutje olijfolie
200 gr parmaham, dik gesneden, in blokjes
1 scheutje witte wijn
1 bolletje mozzarella
zout
peper

In de vruchtbare vlakte rond Verona worden uitstekende groene asperges gekweekt, maar voor dit recept werken we met al even lekkere Belgische asperges, die we combineren met parmaham.

Bereiden:

Maak de spaghetti

Maak het pastadeeg volgens het basisrecept, kneed tot een bal, dek af met een vochtige handdoek en laat 15 minuten rusten. Rol het pastadeeg uit en haal door de pastamachine. Kook de spaghetti slechts 3 minuten beetgaar in licht gezouten water (20 gram zout per liter water) met een scheutje olijfolie. Doe dit pas als de asperges staan te sudderen. Kook de spaghetti slechts drie minuten, want hij gaart nog mee met de saus.

Maak de saus

Schil de asperges. Stoom of kook ze gedurende 8 minuten en houd het kookvocht opzij. Verhit een pan met olijfolie en stoof de gesnipperde ui. Snijd de asperges in stukjes en houd de punten apart. Voeg de stukjes bij de ui, samen met de blokjes parmaham. Vervolgens stoof je ook de blokjes tomaat mee in de pan. Blus met een scheutje witte wijn. Schep er nog een kleine pollepel kookvocht bij van de asperges en laat sudderen op een laag vuurtje. Breng de saus indien nodig op smaak met een beetje zout en peper. Opgelet, de parmaham geeft al een zoute smaak.

Serveren:

Voeg de gekookte spaghetti bij de saus. Zorg dat hij nog niet helemaal beetgaar is, zodat het zetmeel van de spaghetti de saus kan binden. Serveer met de aspergepunten en blokjes buffelmozzarella. Kruid af met een draai van de pepermolen. 

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog