Spaghetti met asperges, tomaten en parmaham

Spaghetti met asperges, tomaten en parmaham
Een recept van njam! chef Peppe Giacomazza
Ook in njam! boek Peppe’s Bella Vita
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de spaghetti:
400 gr harde tarwebloem (semola rimacinata)
4 eieren
1 scheutje olijfolie
Voor de saus:
300 gr witte asperges
100 gr romatomaten, in blokjes
200 gr parmaham, dik gesneden, in blokjes
1 rode ui
1 scheutje witte wijn
Voor de afwerking:
1 bolletje mozzarella
zout
peper
Recept afdrukken

In de vruchtbare vlakte rond Verona worden uitstekende groene asperges gekweekt, maar voor dit recept werken we met al even lekkere Belgische asperges, die we combineren met parmaham.

Bereiden:

Maak de spaghetti

Maak het pastadeeg volgens het basisrecept, kneed tot een bal, dek af met een vochtige handdoek en laat 15 minuten rusten. Rol het pastadeeg uit en haal door de pastamachine. Kook de spaghetti slechts 3 minuten beetgaar in licht gezouten water (20 gram zout per liter water) met een scheutje olijfolie. Doe dit pas als de asperges staan te sudderen. Kook de spaghetti slechts drie minuten, want hij gaart nog mee met de saus.

Maak de saus

Schil de asperges. Stoom of kook ze gedurende 8 minuten en houd het kookvocht opzij. Verhit een pan met olijfolie en stoof de gesnipperde ui. Snijd de asperges in stukjes en houd de punten apart. Voeg de stukjes bij de ui, samen met de blokjes parmaham. Vervolgens stoof je ook de blokjes tomaat mee in de pan. Blus met een scheutje witte wijn. Schep er nog een kleine pollepel kookvocht bij van de asperges en laat sudderen op een laag vuurtje. Breng de saus indien nodig op smaak met een beetje zout en peper. Opgelet, de parmaham geeft al een zoute smaak.

Serveren:

Voeg de gekookte spaghetti bij de saus. Zorg dat hij nog niet helemaal beetgaar is, zodat het zetmeel van de spaghetti de saus kan binden. Serveer met de aspergepunten en blokjes buffelmozzarella. Kruid af met een draai van de pepermolen.