Sint-jakobsschelpen met een kaassausje

Een recept van Jan Buytaert

Proef de feesten op je bord

Proef de feesten op je bord

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 dl visbouillon
1 dl room
enkele grote aardappelen
peper
1 kl blonde roux

Bereiden:

Haal de sint-jakobsnoten uit hun schelp. Verwijder de koraal, maak ze verder schoon en spoel ze overvloedig in koud water. Bewaar de 4 grootste schelpen, spoel die ook even uit.

Laat de visbouillon samen met ½ dl room tot 1/3 inkoken. Roer er dan de roux en 2 eierdooiers met het restant van de room door. Kruid deze visvelouté af met een beetje peper en zout en meng er de helft van de kaas door.

Kook de aardappelen gaar, giet ze af, pureer ze. Roer er de resterende eierdooier door. Schep ze in een spuitzak en spuit een toefje van deze aardappelduchesse in elk van de vier schelpen.

Breng water aan de kook in een pan met een stoommandje. Leg de sint-jakobsnoten in het mandje en stoom ze 3 minuten. Draai de jakobsnoten niet om. Verdeel ze dan ook over de schelpen. Lepel de kaassaus erbij en strooi er het restant van de kaas over.

Zet de oven op grillstand. Schuif de schelpen onder de voorverwarmde grill en laat de kaas, de saus en de aardappelrozetjes even kleuren alvorens op te dienen.

Bier-tip van Jan:

Sezoens met sint-jakobsschelpen. Kruiden in de neus, duidelijk mout, peer en groene appel in het middenveld en een ongekunstelde, fijne zuurbittere afdronk. Met deze kenmerken drinkt de Sezoens lekker weg bij de geconcentreerde kaas- en vissmaak van deze oerklassieke gratin.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog