Maritozzi

Een recept van Flo Croonenberghs

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
165 gr bloem
15 gr melkpoeder
18 gr suiker
5 gr droge gist
75 gr ei
30 gr water
70 gr zachte boter
20 gr poedersuiker
30 gr fijngemalen pistachenootjes

Bereiden:

Meng alle ingrediënten voor de broodjes, behalve de boter, in een keukenrobot met een deeghaak. Laat ongeveer 10 minuten draaien op een medium snelheid. Wanneer het deeg niet meer aan de zijkanten van de kom plakt, kan je de boter in 4 à 5 keer toevoegen. Laat het deeg verder kneden tot de boter volledig is opgenomen. Laat het deeg nog eens 10 minuten kneden wanneer alle boter is toegevoegd, tot het een gladde bal vormt. Maak een bal van het deeg en laat het 1 uur rijzen op kamertemperatuur in een kom die afgedekt is met een natte handdoek. Laat het deeg nu een nachtje afgedekt afkoelen in de frigo. 

Verdeel de volgende dag het deeg in bolletjes van 60 à 65 gram per stuk. Bol ieder stukje deeg op door een circulaire beweging te maken met je handpalm. Leg de deebolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek het deeg af en laat het nog 3 uur rijzen, het volume moet verdubbeld zijn. 

Verwarm de oven voor op 190°C en bak de broodjes in +- 18 minuten goudbruin. Check de broodjes regelmatig, iedere oven is anders. Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

Maak nu de slagroom door de room en poedersuiker samen stijf te kloppen. Je kan ook het merg van een vanillestokje toevoegen voor extra smaak. 

Wanneer de broodjes zijn afgekoeld, snij je ze open in het midden zonder het broodje helemaal door te snijden. Schep aan de hand van een lepel 2 à 3 lepels slagroom in het midden van ieder broodje en strijk de slagroom af aan de zijkanten. Strijk nu met een vloeiende beweging de room glad met de zijkant van een mes. Strooi optioneel wat fijngehakte pistaches over de slagroom alvorens te serveren. 

Inspiratie & blog