Bloemsuiker

Bloemsuiker of poedersuiker is kristalsuiker die mechanisch heel fijn wordt geplet en gemalen tot een fijn poeder. Omdat het poeder de neiging heeft om te klonteren, wordt er een klein percentage zetmeel aan toegevoegd. In de keuken wordt bloemsuiker vooral gebruikt om gebak te versieren, glazuur te maken of verse vruchten te bestrooien om ze zoeter te maken. Ook geeft het structuur aan chocolade, snoepjes en marsepein. Als zoetstof voor dranken is het minder geschikt.

Bloemsuiker lijkt zoeter dan gewone suiker. Dat komt omdat bloemsuiker door de fijne structuur heel snel op de tong oplost. Zo krijgen de smaakpapillen bijzonder veel zoet te verwerken. Voor de industrie wordt bloemsuiker gemaakt in verschillende maalgraden. Hoe fijner, hoe sneller hij oplost. 

Weten:

  • Meng 70 % bloem met 30 % bloemsuiker en strooi die over een met boter ingewreven recipiënt. Voeg er pas dan het deeg aan toe. Het mengsel van boter, bloem en bloemsuiker zorgt tijdens het bakken voor een licht gekaramelliseerd korstje op cake of taart. 
  • Bloemsuiker kan je ook zelf maken. Gebruik daarvoor geen mixer, maar een blender of een goed gereinigde koffiemolen. Giet er enkele lepels suiker in en maal tot je superfijne bloemsuiker krijgt. 
  • Voor het karamelliseren van desserts die erg warmtegevoelig zijn, kan je eerst een laagje bloemsuiker over het dessert strooien en pas daarna de kristalsuiker om af te branden. De bloemsuiker zal een beschermend laagje vormen. 

Recepten met dit ingrediënt