Griet in de oven witte wijnsaus

Griet in de oven witte wijnsaus
Een recept van njam! chef Johan Segers
Ook in njam! boek Tot op de graat
Zoals gezien in tv-programma Tot op de Graat
Hoeveelheid Ingrediënt
1 Griet (ca.800g)
1 fijngesnipperde sjalot
2,5 dl visbouillon
1 scheutje droge witte wijn
voor de saus:
0,33 wortel
0,33 courgette
0,25 knolselder
0,33 preiwit
0,33 selder
2,5 dl room
0,25 citroen (sap)
extra: mandoline
Recept afdrukken

Bereiden:

Bak de vis in de oven:

Verwarm de oven voor op 180°C. Knip de vinnen en verwijder de kieuwen, spoel de vis onder koud stromend water.

Verdeel de gesnipperde sjalot over een ingevette ovenschaal, leg de vis erop en kruid met peper en zeezout. Voeg de visbouillon en wijn toe en zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de vis na ca. 10 minuten om en laat nog ca.5 minuten garen.

Maak de saus:

Snijd de wortel, courgette en knolselder in julienne (reepjes) met behulp van een mandoline en versnijd de reepjes in brunoise (blokjes). Snijd de selder en prei met een scherp mes in brunoise.

Haal de vis uit de ovenschaal, snijd de kop eraf en verwijder de graten. Haal voorzichtig de visfilets van de graat en verwijder het donkere vel. Leg de graten en kop in het kookvocht en laat enkele minuten op het vuur trekken tot een bouillon. Passeer de bouillon door een zeef en laat tot de helft inkoken, voeg de room toe en laat verder inkoken. Leg de groentjes in de saus en breng op smaak met citroensap.

Werk af:

Leg de visfilets terug in de ovenschaal, dek af met folie en houd warm in de oven. Schep de saus over de vis en verdeel over voorverwarmde borden.

Beoordeling