Geroosterde steak met vleesjus en ovenaardappeltjes

Geroosterde steak met vleesjus en ovenaardappeltjes
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Het Weekmenu
Zoals gezien in tv-programma Het Weekmenu

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
4 grote Stoffels Tomaten – Toma’Gusto
250 ml kalfsfond
4 sjalotjes
500 g krielaardappeltjes in de schil
2 T-bonesteaks, ongeveer 400g per stuk
500 g jonge spinazie
enkele takjes verse salie
enkele takjes verse rozemarijn
0,5 limoen, het sap
olijfolie
peper en zout
Recept afdrukken

Bereiden:

Breng water aan de kook in een grote pot en zet een pot ijswater klaar. Emondeer de tomaten: verwijder het kroontje van de tomaten en maak onderaan twee inkepingen (een kruisje) met een mesje. Dompel de tomaten vervolgens gedurende 8 seconden onder in kokend water en schrik ze daarna in een kom ijswater. Haal de velletjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in reepjes.

Doe de kalfsfond in een steelpannetje en laat gedurende een vijftal minuten op een hoog vuur inkoken. Snipper de sjalotjes fijn. Doe de aardappeltjes in een schaal, besprenkel met olijfolie en laat ze 3 minuten voorgaren in de microgolfoven. Verdeel de aardappeltjes en de sjalotjes vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en zet ze gedurende een 10-tal minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Kruid de steaks met peper en zout. Schroei ze aan beide zijden dicht en leg ze nog 5 à 6 minuten boven op de aardappeltjes in de oven om ze verder te laten garen. Haal de aardappeltjes en de steaks uit de oven. Snijd de steaks in smalle reepjes. Kruid met peper en zout. Meng ondertussen de spinazie met de blaadjes salie en rozemarijn. Serveer de steakreepjes samen met de aardappeltjes, tomatenreepjes en het slaatje. Kruid met een scheutje olijfolie, limoensap en chilisaus.

Beoordeling