Frietje zuurvlees

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness, Lowlands BBQ
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 ml azijn
500 ml water
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 kg rundersukade (of paardenvlees), in plakken van circa 5 cm
1 el zonnebloemolie
6 el appelstroop
3 plakken ontbijtkoek
30 ml Tabasco Chipotle
1 kg dikke frietjes met schil
2 el gehakte bladpeterselie
200 gr mayonaise
BBQ met deksel voor indirect grillen
hickory- of eikenhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
Dutch oven of BBQ-pan
frituurpan met olie

Bereiden:

Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren.

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ.

Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe.

Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is.

Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.

Inspiratie & blog