Crème Brulée van witte chocolade

Een recept van Dominique Persoone, zoals gezien in De Eregast 2
Foto: Kaat Bosch ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 Siciliaanse citroenen, schil als kommetje
250 ml halfvolle melk
250 ml Inex room 40%
1 takje rozemarijn
5 eierdooiers
75 gr suiker
70 gr witte chocolade
5 Siciliaanse citroenen, het vruchvlees
50 gr geleisuiker
4 tl suiker
4 tl Royal Belgian Caviar
4 takjes rozemarijn

Bereiden: 

Snijd een stukje van de citroen zodat hij stabiel staat. Draai hem om en snijd er een groter stuk van. Hol de citroenen uit met een pomme parisienne lepel. Houd het vruchtvlees apart. 

Neem een steelpannetje en doe hierin de melk en room met een takje rozemarijn. Laat even opkoken. 

Klop de eidooiers los met de suiker in een grote kom. 

Haal de melk-room mengeling van het vuur en verwijder het takje rozemarijn. Breek de chocolade bij het warm melk-room mengsel en roer voorzichtig tot de chocolade gesmolten is. 

Wanneer de chocolade in de room gesmolten is giet je, al roerend, het geheel beetje bij beetje bij de losgeklopte eidooiers. 

Giet het geheel in de steelpan en laat even binden op een laag vuurtje, roer ondertussen met een spatel en laat niet koken. 

Als het mengsel wat is ingedikt, giet je het terug in een grote kom. Zet even een kwartiertje aan de kant, zodat de luchtbellen kunnen wegtrekken. 

Neem een steelpannetje en doe hier het vruchtvlees van de citroenen en de geleisuiker in. Zet op een vuurtje en laat goed opkoken, roer af en toe in de pan. Als de gelei is ingedikt, tot confituur dikte, haal je hem van het vuur. Doe de gelei in een kommetje en zet 5 minuten apart. 

Leg de uitgeholde citroenen in een ovenschaal. Vul de citroenen eerst op met een dun laagje gelei. Vul daarna verder op tot aan de rand met het crème beslag. 

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 100 °C. Vul de ovenschotel met water, tot de citroenen voor 2/3 onder staan. Laat 1 uur au-bain-marie garen in de oven. Als de crème brulée stevig is, maar wel nog een beetje wiebelt in het midden, haal je de schaal uit de oven. Leg de citroenen voorzichtig op een schaal om af te koelen, zodat ze niet verder kunnen garen in het warm water. 

Serveren: 

Serveer de citroenen op een bordje. Strooi een theelepeltje suiker over elke crème brûlée. Brand de suiker met een bunsenbrander tot je een krokant korstje bekomt. Steek een takje rozemarijn in brand en leg deze naast de citroenen. Werk nog af met een flinke lepel Royal Belgian Caviar op elke citroen, alvorens te serveren. 

Met dank aan

Royal Belgian Caviar KitchenAid Inex

Inspiratie & blog