Caripoulet met rog en mosseltjes

Een recept van Jan Buytaert

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el sesamolie
100 g verse gember
1 ui
10 teentjes look
3 dl lichte kippenbouillon
0,5 kl maïzena
snuifje zout
0,5 kg gekookt mosselvlees (mosselen uit de schelp gehaald)
4 kleine rijpe tomaten
0,5 rijpe mango
1 busseltje verse koriander

Bereiden:

Bak de kippenvleugeltjes aan in de sesamolie. Schil en snijd de gember in fijne plakjes. Hak de ui en de lookteentjes grof. Snijd de paprika’s in lange strips en doe dit alles bij de kippenvleugeltjes.

Giet er de 3 dl kippenbouillon over en laat alles onder een deksel zo’n 10 minuten gaar stoven. Haal de groenten en de kip uit het kookvocht en houd ze warm.

Kook de bouillon tot 1/3 in. Los een half koffielepeltje maïzena op in 2 eetlepels water en bind daarmee de bouillon. Voeg er de vadouvan, de kurkuma en het zout aan toe.

Leg de stukken rog in deze saus en laat ze gedurende 6 tot 7 minuten gaar sudderen met het deksel op de pan.

Schik dan de kippenvleugeltjes en de gestoofde groenten bij de rog in de saus.

Halveer de tomaatjes. Snijd dikke plakjes van de geschilde mango, leg die ook in de pan en strooi er ruim grof gehakte koriander over. Doe er de gekookte mosselen bij. Zet weer het deksel op de pan. Laat de caripoulet nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorstoven en zet het gerecht met pan en al op tafel. Lekker met gebakken rijst.

Bier-tip van Jan:

Kasteel Rouge met rog Bij dit ‘top of the bill’ fusiongerecht van het eiland Mauritius, met Creoolse en Indische roots en met uitgesproken gember-, look- en kurkumasmaken, heb je een bier met ballen nodig. Deze hippe Rouge gaat daar niet voor opzij. Zijn karamel- en rodebessentoetsen en zijn zuur-bittere afdronk, met ergens ver weg wat kersenbonbon, hebben een even hoog fusiongehalte als de caripoulet.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog