Maak je eigen sushi en sashimi – 10 tips en recepten

De Japanse keuken is populairder dan ooit. In elke stad en elk dorp vind je vandaag wel een Japans restaurants of sushi(afhaal)restaurant. Zelfs in de supermarkt zie je steeds vaker een heuse sushi-toog waar Japanse chefs de delicatessen vers bereiden. Je kan in de winkel ook steeds meer Japanse ingrediënten vinden en zo thuis aan de slag gaan. In het artikel vandaag gaan we daar dieper op in en geven we 10 tips en recepten rond sushi en sashimi. 

Product, product en product

Het grote geheim van de Japanse keuken schuilt in de kwaliteit van de producten. Als je thuis aan de slag gaat met Japanse bereidingen, is de vuistregel dan ook: kies voor producten van topkwaliteit. Zeker voor alle gerechten met rauwe vis of rauw vlees doe je best geen toegevingen. Sashimi is eigenlijk pure rauwe vis en draait dus volledig rond de kwaliteit van het ingrediënt. Ga daarom eens naar een gespecialiseerde vis- of vleeshandel en vraag naar de allerbeste stukjes.

Besteed veel aandacht aan de sushirijst 

Naast vis en vlees is de basis van sushi natuurlijk de rijst. Daarom moet ook dit ingrediënt van zeer goede kwaliteit zijn (liefst Japanse sushirijst). Sushirijst op smaak brengen kan je op verschillende manieren, bijvoorbeeld met wat sushi-azijn, kombu of dashi, of wat sesamolie. Gebruik de sushirijst wanneer deze klaar is zo snel mogelijk, dan is ze op haar best. Qua hoeveelheid voorzie je per persoon best zo’n 75 gram sushirijst. 

Beslis vooraf welke soorten sushi of sashimi je wilt maken

Er zijn 6 soorten sushi & sashimi die elk andere ingrediënten en een andere bereidingstechniek vragen: 

  • Sashimi: stukjes en reepjes rauwe vis
  • Maki sushi: de meest gekende soort sushi waar de vulling gewikkeld wordt in een stukje zeewier 
  • Nigiri sushi: sushirijst met bovenop een stukje vis of een ander ingrediënt 
  • Temaki sushi: hoorntje van zeewier, gevuld met rijst en vis of andere ingrediënten
  • Uramaki sushi: deze soort lijkt op de maki maar de rijst zit in deze variant aan de buitenkant 

Je doet er goed aan om vooraf te bepalen welke soorten je wilt maken. Sommige ingrediënten zal je immers kunnen gebruiken voor verschillende soorten (bv. zalm voor zowel sashimi als nigiri sushi), voor bepaalde soorten heb je dan weer specifieke ingrediënten of keukentools nodig. 

Binnen elke soort zijn er door het combineren van de ingrediënten bovendien honderden varianten mogelijk. De laatste jaren worden er ook steeds vaker Westerse ingrediënten aan sushi toegevoegd, waardoor er een soort fusion sushi cultuur ontstaan is. Onderaan dit artikel vind je daarvoor alvast inspiratie. Thuis kan je afhankelijk van wat je zelf graag eet dus gerust experimenteren. Mag het eens wat luxueuzer zijn? Verwerk dan wat kreeft of kaviaar in je sushi. Een overheerlijke combinatie! 

Zorg voor de juiste tools 

Om sushi te maken zijn er eigenlijk vier grote stappen: de sushirijst koken, de sushirijst op smaak brengen, de ingrediënten toevoegen en de sushi “inpakken”.  Op zich heb je voor die vier verschillende stappen niet echt veel keukentools nodig. De bekendste soorten sushi (maki en uramaki) worden wel gerold in een speciaal sushimatje, meestal gemaakt van bamboe. Belangrijk dus dat je dit in huis haalt als je deze rolls wilt maken. Voor het snijden gebruik je best ook een zeer scherp (liefst Japans) mes. Tip: je kan de rol heel even in de frigo leggen, dan zal ze gemakkelijker te snijden zijn. Echte sushi en sashimi eet je met stokjes, probeer die dus ook zeker in huis te hebben.

Vergeet de smaakmakers en bijgerechtjes niet

Sushi wordt meestal op smaak gebracht met sojasaus en gember. Het is altijd leuk om deze apart te voorzien, zodat de mensen zelf kunnen kiezen hoeveel ze hiervan toevoegen. Bij een echte sushimaaltijd voorzien wij graag volgende smaakmakers en bijgerechtjes: 

  • Sojasaus (van goede kwaliteit, zoals Tomasu of Kikkoman)
  • Wasabi (ps: probeer de echte variant te pakken te krijgen, die is veel verfijnder dan de tubes uit de supermarkt)
  • Gepekelde gember
  • Wakame slaatje 
  • Edamame boontjes

Recepten 

We sluiten het artikel graag af met 5 klassieke en enkele minder voor de hand liggende sashimi- en sushirecepten:

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...