Blanke kippenfond

Een recept van Peter Goossens
Foto: Karl Bruninx ©

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Ingrediënten

liter liter Even geduld...
4 l water
1 wortel
2 uien
2 stengels bleekselder
0,5 stengel preiwit
5 peterseliestengels
2 kruidnagels
1 tl peperbollen
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes

Een krachtige, blanke kippenfond kan je toevoegen als basis voor soepen, bouillons of gerechten als konijn en vol-au-vent. Ook ideaal om groenten in te garen. 

Bereiden:

Zet de soepkip onder water in een ruime pot. Schuim de onreinheden die naar boven komen af met een schuimspaan of lepel. 

Snijd de groenten grof en voeg ze, samen met de aromaten (peterseliestengels, kruidnagels, peperbollen, tijm en laurier) toe.

Laat het geheel 1u15 tot 1u30 zonder deksel op een klein vuur tegen het kookpunt aan sudderen.

Schep geregeld met een pollepel het vet aan de oppervlakte af. Voeg af en toe water toe, zodat alles onder blijft staan.

Giet de fond daarna door een fijne zeef en plaats een nacht in de koelkast. Verwijder de dag nadien de opgesteven vetlaag aan de oppervlakte om een vetvrije fond te krijgen. Laat de fond nog wat inkoken indien je een intensere smaak wenst.

Tips van Peter:

Gooi de kip na het bereiden van de fond niet weg. Je kan ze nog perfect gebruiken in een kipsalade of vol-au-vent.

De peterseliestengels zorgen voor een fris aroma in kippenfond. Probeer dit niet in een andere fond, want door de lange kooktijd verliezen ze hun smaak. 


Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog