Arancini met sla en Pas de Bleu

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
220 g risottorijst
850 ml groentebouillon
100 g geraspte parmezaan
275 g Pas de Bleu
1 kleine ui
3 dl lightroom
3 el zure room
1 kleine sjalot
20 cl droge witte wijn
1 teentje knoflook, ontkiemd
3 el wittewijnazijn
olijfolie
2 el pijnboompitten, licht geroosterd
peper van de molen

Bereiden:

Breng een ruime pan  licht gezouten water aan de kook en zet een grote schaal ijswater klaar. Haal 12 van de grootste bladeren van de sla en spoel ze voorzichtig in koud water. Snipper de rest van de sla fijn. Dompel de grote slabladeren +- 5 sec. in het kokende water en laat ze onmiddellijk afkoelen in ijswater. Leg de grote bladeren open op een keukendoek en dep ze droog.

Snipper de ui fijn en stoof de snippers glazig in een scheutje olijfolie. Voeg de rijst toe en laat even meestoven, blus met de witte wijn en laat de wijn volledig uitkoken.

Voeg nu lepel per lepel de hete groentebouillon toe en gaar de risotto in circa 20 min. Voeg telkens de volgende pollepel bouillon pas toe, wanneer de vorige bijna is opgenomen. Roer de fijngesnipperde sla, pijnboompitten, de Parmezaan en de zure room door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

Snijd kleine blokjes van de Pas de Bleu-kaas. Neem wat risotto in de hand en maak er een kuiltje in, druk hierin een blokje blauwe kaas en sluit af met wat risotto. Draai telkens tot een bolletje. Houd de resterende blokjes kaas voor de saus. Verpak de risottoballetjes mooi en strak in de slabladeren, bestrijk met wat olijfolie en zet ze in de koelkast.

Stoof de gesnipperde sjalot en uit glazig. Blus met de wittewijnazijn, voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de rest van de kaas in kleine stukjes toe en giet de saus in een ovenschaal. Schik de risottopakketjes in de saus en warm alles voor het serveren een 15-tal min. afgedekt op in een voorverwarmde oven van 160°. Serveer ze met de saus.

Inspiratie & blog