Veggie Valentijn: 10 tips voor een vegetarische Valentijn

Valentijn is er voor iedereen, ook voor Vegetariërs. Voor die verliefde vegetariërs verzamelden we 10 tips om van Valentijn een waar smulfestijn te maken.

1. Veggie Valentine Fondue 

Er zijn weinig culinaire activiteiten zo romantisch als fonduen. Ook al denken we daarbij meestal aan vlees en vis, fonduen kan ook prima vegetarisch. Dat kan ofwel met olie en een diversiteit aan groentjes of groentebereidingen (bv. vegetarische balletjes), ofwel met een groentebouillon waar je de groenten in gaart. 

2. Ga voor “Veggie Fine Dining”

Vegetarische gerechten kunnen zeer verfijnd zijn. Je ziet ze dan ook terecht meer en meer op het menu in verschillende toprestaurants. Vaak speelt de presentatie hier een belangrijke rol. Want gerechten die er prachtig en verfijnd uitzien, smaken gewoon beter. Voor Valentijn kunnen we je daarom deze hartige millefeuille van zoete aardappel aanbevelen, of deze mooie courgetti met rucolapesto en feta.

3. Kies voor rood

Gerechten met een mooie rode kleur stralen romantiek uit. Zeker wanneer er groenten en fruit in het spel zijn, want de kleuren van deze ingrediënten zijn vaak prachtig. Probeer bijvoorbeeld eens deze tomatentartaar.

4. Maak je veggie gerecht in een hartjesvorm

Soms hoef je het niet ver te zoeken om een gerecht romantisch te maken. Zo kan je jouw favoriete vegetarische bereidingen eenvoudigweg dresseren in een hartjesvorm. Probeer dat bijvoorbeeld eens met een romantische toast met een spiegeleitje

5. Zorg voor passende Love Drinks

Een van de leuke aspecten van vegetarische gerechten is dat je ze uitstekend kan koppelen aan passende dranken. Dat kan uiteraard met verfijnde wijntjes, maar ook met sappen of smoothies waarin je de ingrediënten van het gerecht laat terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan bietensap bij deze bereiding van bietjes met harissa en hazelnoot

6. Daag je geliefde uit voor een “Veggie Valentine Challenge”

Natuurlijk wil je het op Valentijn extra spannend maken – ook in de keuken. Een leuk idee daarvoor is een “Veggie Valentine Challenge”. Wat die inhoudt? Eenvoudig: je daagt je geliefde uit om binnen een bepaald thema (bv. spannend, lekker, gezond, kleurrijk, ….) een vegetarisch gerecht te bereiden. Zelf moet je natuurlijk ook de handen uit de mouwen steken en een ander vegetarisch gerecht bereiden met het thema dat je geliefde kiest. 

7. Maak vegetarische gerechten om te delen

Sharing is hot en dat zegt voor Valentijn voldoende. Kies dus voor gerechten die je samen moet delen. Want wat is er romantischer dan samen een bordje leeg lepelen? Enkele tips: vegetarische groenteschotel met kruidige bulgur, kapsalon met veggie shoarma en zoete aardappelfrietjes, of deze kleurrijke gemarineerde paprika’s

8. Veggie Take Away

Geen zin om te koken op Valentijn? Kies dan voor Take Away. Tegenwoordig heb je – vooral in de grote steden – fantastische opties voor vegetarische gerechten. Extra tip: bij vele toprestaurants die bij uitzondering Take Away aanbieden op Valentijn, kan je trouwens ook terecht voor een vegetarisch alternatief. 

9. Baseer je vegetarische gerechten op romantische films

Iedereen heeft wel een favoriete romantische film. Probeer deze Valentijn die van jouw geliefde te weten te komen en baseer daarop jouw vegetarisch gerecht. Dat kan zeer direct, zoals pasta met vegetarische balletjes uit “Lady en de Vagebond”, of indirect, zoals een frambozentaartje gebaseerd op een fragment uit “Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain”.

10. Reserveer in een romantische vegetarisch restaurant 

Zin in een romantisch avondje uit, veggie-style? Reserveer dan een tafeltje in een romantisch vegetarisch restaurant. Onze tips? Humus x Hortense in Elsene voor een verfijnde en zeer romantische ervaring, of Camion in Antwerpen, Super Kelly in Gent of La Botaniste voor een meer laagdrempelige veggie eetervaring.

Lees ook...