Bietjes met harissa en hazelnoot

Uit het boek Honing
Foto: Kim Lightbody ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
0,5 teen look, geraspt
1 bussel verse dille
1 handvol cavolo nero
0,5 citroen
100 gr hazelnoten
2 el yucatanhoning
2 el harissa
0,5 tl kaneel
peper - zout
olijfolie - zonnebloemolie

Bereiden:

Verhit de oven tot 180 °C. Hussel de bietjes met wat zonnebloemolie en zout in een braadslede door elkaar en zet ze 25 minuten in de oven.

Meng intussen de yoghurt, knoflook, een scheut extra vierge olijfolie, een snufje gehakte dille en peper en zout naar smaak, en zet in de koelkast.

Snijd met een scherp mesje de nerven uit de cavolo nero, en snijd de bladeren vervolgens diagonaal in lange repen. Doe ze met een scheut olijfolie, een snuf zout en een kneepje citroensap in een kleine mengkom en geef de repen gedurende een minuut een stevige massage, tot ze zacht zijn en mooi glimmen. Zet ze in de koelkast.

Rooster de gehakte hazelnoten in een droge pan, tot ze flink ruiken, en zet ze opzij. Schroei de paprika’s boven een pit van je gasfornuis of, als je elektrisch kookt, in een hete, droge koekenpan. Leg er als ze mooi geblakerd zijn een bordje overheen om ze zacht te laten worden, maar als je ze liever knapperig hebt kun je ze ook laten afkoelen; dat is aan jou. Ik laat de steeltjes eraan, maar als je wil kun je ze ook tegelijk met de zaadjes verwijderen. Maak ze zodra ze voldoende afgekoeld zijn, aan met de rest van de dille, een snufje zeezoutvlokken, een kneepje citroensap en een scheut olijfolie, en zet ze opzij.

Meng de honing, harissa en kaneel met een scheut olijfolie. Haal de halve bietjes uit de oven en snijd ze elk in 2 of 3 partjes. Hussel de partjes vlug door het honing-harissamengsel en zet ze nog 10 minuten terug in de oven, tot ze heerlijk kleverig zijn en krokante randjes hebben.

Maak een schaal op met de warme bietjes en paprika, en de gekoelde cavolo nero, en garneer ze met de geroosterde hazelnootjes en gekruide yoghurt.

Inspiratie & blog