Soep 'Deluxe' met de beste ingrediënten van het seizoen

Winter is coming. Dat voelen we niet alleen aan de dalende temperaturen, we proeven het ook in de inhoud van ons bord. En dat is zeker niet negatief, integendeel! De winter brengt heerlijke ingrediënten en gerechten met zich mee. In het koudste seizoen dienen die gerechten vaak ook om wat extra warmte in huis te brengen. En welk gerecht kan dat beter dan een heerlijke warme soep? Soep is waarschijnlijk een van de oudste gerechten ter wereld en de bereiding werd reeds 6000 jaar voor Christus gegeten. Vandaag kan je overal ter wereld wel proeven van een typische soep. Ook in ons land. In België gebruiken we vaak de beste ingrediënten van het seizoen om onze soepen op te waarderen. Vandaag helpen we jullie daarbij een handje en inspireren we met 8 recepten voor Soep ‘Deluxe'. Want ook soep kan luxueus zijn!

1. Soep van eekhoorntjesbrood met truffelolie

Eekhoorntjesbrood is op zich al een van de lekkerste ingrediënten van het herfst- en winterseizoen. In deze soep wordt de champignon gecombineerd met kippenbouillon, ganzenvet, kruiden en room. De truffelolie vormt de finishing touch die de soep tot een hoger niveau tilt.

2. Soepje van aardpeer met coquilles

Aardperen en coquilles, twee fantastische winteringrediënten! Ze worden zelfs nog beter als je ze combineert, zoals in dit verfijnd soepje waar ook witloof, kippenbouillon en hazelnootjes in verwerkt zijn. Een voltreffer voor de feestdagen.

3. Soepje van garnalen met paddenstoelen en sint-jakobsschelpen

Deze soep van njam!-chef Jan Tournier is op en top feestelijk. Jan start voor het recept met een carpaccio van coquilles waarop hij een paddenstoelenmix van cantharellen, eekhoorntjesbrood & girollen dresseert. Daarop giet hij een geconcentreerde garnalenbouillon om zo tot een super-de-luxe soep te komen.

4. Soepje van artisjok met grijze garnalen en truffelolie

Artisjokken kan je vandaag het hele jaar door kopen. Maar dit recept met garnaaltjes en truffelolie is voor ons toch eerder geschikt voor de koude winterdagen. De basis is naast de artisjokken een kippenbouillon, maar het zijn de grijze garnalen en de truffelolie die zorgen voor het feest in en naast het bord.

5. Erwtensoep - Hof van Cleve Style

Als jouw soepje eens wat meer mag zijn, probeer dan zeker deze erwtensoep “Hof van Cleve Style”. Iets meer werk dan een gewone erwtensoep, maar het resultaat is dan ook verbluffend! Njam!-chef Peter Goossens gebruikt onder meer een mix van groene kruiden, chorizoworst en feta om de soep te pimpen.

6. Consommé van ossenstaart met Luikse jenever

Ossenstaart is een ingrediënt dat ons doet denken aan de koude winterdagen bij de grootouders. De Luikse jenever in deze consommé maakt het gerecht helemaal nostalgisch. Veel groenten, ossenstaart, gemalen rundsvlees en tomatenpuree zorgen ervoor dat deze soep een (hart)verwarmende en maagvullende maaltijd is.

7. Aardappelsoep met truffel

Dat een eenvoudige soep ook luxueus kan zijn, bewijst njam!-chef Johan Segers met dit recept. Aardappelen, selder, kippenbouillon en kruiden vormen de basis. En de luxueuze toets? Die komt er door royaal geschaafde verse zwarte wintertruffel en een brunoise van aardappel en truffel.

8. Waterzooi van kreeft en krabbenpoten

Afsluiten doen we met een echte luxesoep voor de Kerst- en eindejaarsperiode. Njam!-chef Jan Buytaert start van een “gewone” waterzooi, maar maakt die extra feestelijk door het toevoegen van kreeft en krabbenpoten. Bloemkool, groene asperges en wortelen zorgen voor textuur én feestelijke kleuren in het bord.

Smakelijk! 

Lees ook...