Consommé van ossenstaart met Luikse jenever

Consommé van ossenstaart met Luikse jenever
Ook in njam! boek Heerlijk van bij ons
Hoeveelheid Ingrediënt
1 kg ossenstaart
1 dikke ui
1 tak selder
2 wortelen
2 el tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 takje tijm
2 teentjes look
1 prei
2 takken witte selder
4 eiwitten
250 g gemalen rundvlees
0,13 knolselder
1 courgette
5 cl Luikse jenever
Recept afdrukken

Bereiden:

Leg de ossenstaartstukken op een ovenplaat en laat op 180 °C mooi bruin kleuren. Voeg de grofgesneden ui, selder en 1 wortel toe. Laat nog even meekleuren, voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en laat dan nog wat verder kleuren.

Doe alles in een kookpot, blus de ovenschaal met water en laat loskoken.

Voeg samen met 3 l water, de laurier en tijm en de teentjes look bij de ossenstaart. Laat 1,5 uur koken onder een deksel op een zacht vuur. Zeef de bouillon en haal het vlees van de beenderen, bewaar dit in de koeling.

Maal in de keukenrobot de gewassen prei, de witte selder, het eiwit, een eetlepel tomatenpuree en het gemalen rundvlees tot een homogene puree. Doe dit in een kookpot en giet er de lauwe bouillon op.

Breng aan de kook en roer regelmatig tot aan het kookpunt en stop dan met roeren. Er vormt zich bovenop de consommé een dikke korst die intact moet blijven. Laat op een heel zacht vuurtje nog 30 minuten ‘trekken’.

Maak met behulp van een soeplepel een gaatje in de korst. Spoel een keukenhanddoek grondig onder de lauwwarme kraan en knijp uit. Leg deze handdoek in een zeef en schep er voorzichtig de consommé door.

Kijk de kruiding na en kruid eventueel bij met peper van de molen en zout. Snijd tijdens het koken van de consommé 1 wortel, de knolselder en courgette in kleine blokjes en kook ze apart gaar in wat gezouten water.

Serveer:

Verdeel de groentjes en de stukjes ossenstaart over de warme soepkommetjes. Giet er de consommé over en doe een scheutje jenever in elk kommetje.