Slaatjes zonder sla: 8 gezonde, creatieve groentesalades zonder “sla”

Een lekkere salade is niet alleen een gezonde afwisseling op het stevige barbecuegeweld, het is ook een welkome verfrissing op de warmere dagen. Meestal wordt met salade of slaatje een koud gerecht bedoeld, dat bereid is met verschillende ingrediënten en op smaak gebracht met een vinaigrette, dressing of kruiden. Maar vaak worden ook slasoorten zoals ijsbergsla of kropsla met “sla” of “salade” aangeduid. Van die slasoorten is lang niet iedereen fan. Dat een salade echter niet altijd (deze soorten) “sla” moet bevatten, bewijzen we in dit artikel. Get ready voor 8 gezonde en creatieve groentesalades zonder “sla”.

Salade met groene boontjes

Deze salade bestaat voornamelijk uit prinsessenboontjes en kersttomaatjes. Het is echter de licht pittige kruidenmengeling, bestaande uit komijnzaad, korianderzaad, chilivlokken, look en koriander, die van de salade een voltreffer maken. Fantastisch lekker bij de barbecue of als hoofdgerecht met een stukje focaccia. 

Salade met meloen en blauwe kaas

Voor deze verrassend eenvoudige en zeer lekkere “salade zonder sla” heb je slechts 5 ingrediënten nodig: cavaillon meloen, radicchio, blauwe kaas (type Morbier), aperitiefkoekjes (type Tuc) en een vinaigrette met citroen (bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en peper en zout). Het contrast tussen het zoete van de meloen en het zoute van de kaas, maar ook tussen het smeuïge van de kaas en het krokante van de koekjes, maakt van deze salade een instant zomerhit. 

BBQ-salades: komkommersalade


In onze online reeks “BBQ-salades” vind je een selectie salades die prima bij een barbecue passen. Wij pikten er deze komkommersalade uit voor onze “salade zonder sla”. Komkommer is uiteraard het hoofdingrediënt en deze wordt op smaak gebracht met een dressing met yoghurt, dille en witte wijnazijn. Verrassend verfrissend!

Salade van sinaasappel, venkel, olijven en feta

Een salade met Mediterrane toetsen die zoet, zout en kruidig samenbrengt. Zo kan je deze bereiding het best beschrijven. En daar komt geen standaard slasoort aan te pas! Sinaasappel brengt de zoete toetsen, feta en olijven de zoute, en venkel, dille, lente-ui en peper & zout de kruidige.

Insalata Panzanella – Toscaanse zomersla 

Toscaanse zomersla: enkel en alleen al de naamgeving van deze salade doet je wegdromen naar het mooie Italië. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad. What to expect? Een heerlijk kruidige salade met tomaatjes, avocado, ajuin, stukjes ciabatta en aroma’s van look en basilicum. Verslavend lekker.

Tomatenslaatje met burrata en pompelmoes 

Een tweede overheerlijk tomatenslaatje “zonder sla”: tomatensla met burrata en pompelmoes. De combinatie van kerstomaatjes, de zoet-bittere pompelmoes en de hartige burrata is fantastisch, de dressing met pompelmoessap, balsamicoazijn, olijfolie, peper & zout maakt het plaatje compleet.

Fris slaatje met quinoa, feta en groene kruiden

Quinoa klinkt misschien als een ietwat vreemd basisingrediënt voor een salade, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Quinoa is immers een plantzaad en goed verteerbaar, vetvrij, en zeer gezond. Bovendien is het best “vullend” en kan je er dus gemakkelijk heuse maaltijdsalades mee maken. Zoals dit slaatje met quinoa, feta en groene kruiden. Naast de eerder genoemde ingrediënten worden in deze salade “zonder sla” ook frisse snijbonen, druiven, parmezaanse kaas en een fantastische vinaigrette gebruikt. 

Raw Pad Thai


We sluiten de lijst af met een Thaise klassieker: de Pad Thai. Maar dan in een saladeversie en dat “zonder sla”. Courgettes, wortelen, rode kool, lente-ui, pindanoten en koriander krijgen gezelschap van een licht pittige dressing van amandelpasta, tahin, ahornsiroop, sojasaus, lookpoeder en gember. Supergezond en overheerlijk.

Smakelijk!

 

Lees ook...