Luxe eitjes voor Pasen (en de rest van het jaar): Royal Belgian Caviar

Pasen komt eraan en dat is weer een goede reden om nog eens culinair te genieten. Dit jaar doen we dat niet (alleen) met een lekker stukje chocolade of het traditionele Paaslam. Het mag in deze moeilijke periode eens wat meer zijn, toch? Daarom nemen we vandaag wel heel bijzondere eitjes onder de loep: kaviaar. En niet zomaar kaviaar, maar wel Belgische kaviaar. Wij hebben immers in ons land een van de allerbeste kaviaarproducten ter wereld: Royal Belgian Caviar. En daar mogen we best trots op zijn.

Belgische en natuurlijke kaviaar

Met kaviaar worden de eitjes van de steur bedoeld. Deze vissen kunnen tot drie meter groot worden en tot wel 50 jaar oud. Ze komen in Europa bijna niet meer in het wild voor. Royal Belgian Caviar kweekt haar steuren dan ook zelf in natuurlijke vijvers. Vooraleer het bedrijf de kaviaar op de markt bracht, werd er tien jaar lang geïnvesteerd in de kweek van de steuren, hun levenskwaliteit, en de optimalisatie van de oogst. Zo ontwikkelde Royal Belgian Caviar een speciale steurvoeding die ook de smaak van de eitjes ten goede komt. Het merk is in ons land de pionier van ‘het zwarte goud’ en bracht in 2002 de allereerste en enige Belgische kaviaar op de markt.

Duurzaam en traditioneel product

Steuren mogen wettelijk niet meer in het wild gevangen worden. Royal Belgian Caviar biedt met de Belgische gekweekte steur dan ook een eerlijk en duurzaam alternatief. Transportkosten en de daaraan gelinkte vervuiling worden zo tevens vermeden. De kaviaar wordt bereid volgens een traditionele eeuwenoude methode. Daarbij worden niet geövuleerde eitjes gebruikt en via echografie wordt de kwaliteit vooraf gecontroleerd. In de eigen productieruimte worden de eitjes gezeefd, gespoeld en gemeten. Nadien worden ze licht gezouten door een speciale kaviaarmeester. De eitjes worden vacuümverpakt (en nooit herverpakt, zoals dat bij kaviaar vaak het geval is) en in een speciale koelruimte perfect bewaard. Dit transparante en verantwoorde ‘zero waste’ productieproces resulteert in kaviaar van topkwaliteit, en daarmee verwierf Royal Belgian Caviar bekendheid over de hele wereld.

Soorten kaviaar

Er zijn verschillende soorten kaviaar en die worden genoemd naar de soort steur. Ook Royal Belgian Caviar kweekt verschillende soorten steur en heeft dus een breed assortiment aan kaviaar. Wij namen zonder tegenzin de proef op de som en proefden voor jullie de verschillende soorten:

  • Gold label is de kaviaar van de Siberische steur van minstens 5 jaar oud. De eitjes hebben een licht gouden schijn en zijn vrij klein. De smaak is ziltig tot licht zout met een aangename romige nasmaak. Deze kaviaar leent zich uitermate goed voor de verwerking in gerechten, zoals in deze gevulde eitjes met Waldorfsalade en kaviaar van Roger van Damme. PS: dit gerecht is tevens een fantastisch paasgerecht!
  • Platinum kaviaar is afkomstig van een kruising tussen de Russische en de Siberische steur van minstens 7 jaar oud. De eitjes zijn iets groter, steviger en donkerder als de Gold label. Ze hebben een lekkere ‘bite’ en een licht nootachtig aroma.
  • Osietra is afkomstig van de Russische steuren (oorspronkelijk uit de Kaspische zee). Ze worden geslacht wanneer ze minstens 9 jaar oud zijn. Deze kaviaar is mooi gebalanceerd, ziltig en nootachtig. Door de minder zoute smaak en de minerale accenten is dit een uitmuntende kaviaar om puur te degusteren.
  • White pearl kaviaar is afkomstig van de Albino Sterlet steur van minstens 4 jaar oud. De eitjes zijn uniek: klein, volledig wit en met een gouden schijn. De smaak is boterachtig, licht zout en ziltig.
  • Beluga is de duurste soort kaviaar, afkomstig van de Beluga steur van minstens 18 jaar oud. De eitjes zijn groot en geven daardoor een aangenaam en vullend mondgevoel. Daarbij proef je eerst een krachtige combinatie van ziltige en romige toetsen, gevolgd door een fijne, gebalanceerde nasmaak die lang in de mond blijft hangen.

Onze favoriet? Het is moeilijk kiezen tussen de Osietra en Beluga kaviaar, die beiden een mooi gebalanceerde smaak en nootachtig aroma hebben. Voor de verwerking in gerechten verkiezen we de Gold label of de Platinum kaviaar. Kan je niet kiezen? Probeer dan zeker eens de Royal Belgian Caviar degustatie box. Je kan zo proeven van de varianten Gold Label, Platinum en Osietra.

Kaviaar degusteren en bewaren

Kaviaar heeft op zich niet veel nodig om optimaal tot haar recht te komen. Degusteer dus puur, eventueel met wat brood of blini’s en boter of zure room. Champagne of een frisse, minerale wijn in het glas doen het goed als begeleiders. Serveer de kaviaar altijd zeer koud, bijvoorbeeld op een bordje met ijs. Geef daarbij parelmoeren of houten lepeltjes, zeker geen metaal of zilver (die doen afbreuk aan de smaak)! Voor de echte kaviaarfans zijn er ook mooie kaviaar tools, zoals een opener, lepeltjes in parelmoer, een geschenkverpakking en een ijsmal.

Kaviaar kan in een bereiding ook een grote toegevoegde waarde zijn. Ze kan zout (deels) vervangen en zorgt daarbij door de ziltigheid voor een extra diepe smaak. Zorg er wel voor dat de kaviaar niet verloren gaat in de bereiding en kies dus voor een combinatie met weinig andere ingrediënten. Deze zijn best ook niet te krachtig van smaak. Pasta (zonder of met weinig saus), eieren, asperges, vis (en andere producten uit de zee) en aardappelen zijn daardoor het meest geschikt.

Kaviaar bewaar je in het gesloten blikje op een temperatuur tussen –2°C en +4°C. Eenmaal het blikje kaviaar geopend is, moet je het zo snel mogelijk consumeren. Bij blootstelling aan lucht verandert de smaak immers zeer snel. De heerlijke delicatesse wordt voornamelijk rond de feestperiode gegeten, maar is de laatste jaren eigenlijk het hele jaar door populair.

Populair bij de njam!-chefs

Royal Belgian Caviar groeide bij chefs en kaviaarliefhebbers van over de hele wereld snel uit tot een echte kwaliteitsreferentie. Ook verschillende njam!-chefs zijn fan. Zo zijn Roger van Damme, Bert Meewis en Gert De Mangeleer zelfs ambassadeurs of ‘Taste Masters’ van het merk. Maar ook Stephane Buyens, Syrco Bakker, Olivier de Vinck, Nicolas Nuyens en Jeroen De Pauw werken maar al te graag met de Belgische kaviaar. De recepten hieronder zijn daarvan het levend bewijs:

Ben je gek op kaviaar en wil je het moedervlees ook eens proeven? Probeer dan eens een stukje gerookte steur. Wij maakten daarvan een salade met een volledige venkel, in kleine stukjes gesneden, opgewerkt met olijfolie, citroensap, peper en peterselie, afgewerkt met een mooie portie gerookt steurvlees. Het steurvlees is vast van structuur, vrij vetrijk, en vormt een mooi contrast met de frisse, krokante venkel. De gerookte versie heeft reeds een mooie zoutgraad, maar wil je het nog wat zouter, voeg dan wat kaviaar toe. Zo wordt het een echte luxesalade. Je kan het steurvlees trouwens ook op andere manieren in gerechten verwerken. Zo kan je er carpaccio of ceviche van maken. Of je kan het lakken en vervolgens grillen, bijvoorbeeld op een spiesje op de barbecue. Verrassend, en dat zowel qua ingrediënt, textuur als smaak.

Smakelijk!

Lees ook...