Carpaccio van coquilles met crème van bloemkool

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr bloemkool
2 vanillestokken
100 gr gezouten boter
12 coquilles
2 el hazelnoten, fijngemalen
20 cl zure room
0,5 limoen, het sap
50 gr gemengde sla
truffel
bieslook, fijngehakt
peper - zout
olijfolie
kaviaar van haring

Bereiden:

Doe de bloemkoolroosjes en de vanillestokken samen in een kookpot. Zet onder met de helft water en de helft melk. Laat gaar koken.

Neem zes platte borden, smeer ze in met olijfolie. Snij de coquilles in dunne plakjes en dresseer ze mooi op de borden. Bestrooi met de fijngemalen hazelnoten en een snuifje grillzout.

Meng het sap van een halve limoen onder de zure room en doe in een spuitzak. Spuit kleine dotjes van de dressing op de coquilles. Werk af met geschaafde truffel, wat gemengde sla, olijfolie en fijngehakte bieslook. Kruid nog even met peper. 

Giet de bloemkool af en mix tot een gladde crème in de blender samen met 100 gram gezouten boter. Breng op smaak met fleur de sel en haal door de zeef. Doe de bloemkoolcrème in een syphon, gebruik één gaspatroon.

Serveren:

Spuit de crème van bloemkool in kleine glaasjes en garneer met kaviaar van haring. Dien samen met de carpaccio van coquilles op. 

 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog