Licht en luchtig met kerst, het kan!

Binnenkort zitten we uren aan tafel, te vechten tegen die bijna losspringende broeksknop. Maar een feestelijke maaltijd kan ook licht en gezond zijn. Njam! bezorgt je graag deze luchtige kerstgerechtjes waar je in januari niet massaal voor moet gaan detoxen.

Vetten en suikers zijn de onverbeterlijke dikmakers die je zo’n opgeblazen gevoel bezorgen achteraf, maar ze zijn toch oh zo lekker? Inderdaad! Dus gebruik minder, maar wees vooral ook creatief.

Creativiteit maakt licht!

  • Fruit zoals granaatappelpitjes, dadels en vijgen zorgen voor een zoete toets zonder je te vergrijpen aan toegevoegde suikers.

  • Maak soep zonder room of serveer de room apart.

  • Wees zuinig met sauzen of experimenteer eens met yoghurt als basis of maak een heerlijke groentencoulis.

  • Bekijk plantaardige alternatieven zoals soja-, rijst- of amandelmelk. Ze zijn een stuk vriendelijker voor opspelende darmen.

  • Vermijd kroketjes of gefrituurde bijgerechten. Gebruik de oven en eventueel wat panko als je je ingrediënten knapperig wilt maken.

  • Aardappelen en brood zijn een ideale vulling en daardoor ook de vijand van al je andere nog te komen gangen. Vervang je aardappelen door een mousse van groenten en je brood door zelfgemaakte crackers.

Hoe gaat dit nu concreet in zijn werk?

Groenten als aperitief

- Maak zelf je groentenchips door verschillende groenten flinterdun te snijden en te bakken in de     oven met olijfolie. Dankbare groenten zijn: zoete aardappel, rode biet, wortelen en pastinaak.

- Serveer ze met zelfgemaakte hummus van kikkererwt of een tapenade van olijven. Of kom erg     verrassend uit de hoek met deze tapenade van spruiten, mierikswortel en limoen. Super fris met   voldoende zuren die je maag openzetten voor meer lekkers.

- Prik wat zalm op een stokje met een stukje komkommer en smeer daartussen een toefje             heerlijke kruidenkaas.

Groententapenade

Voorgerechten zonder room

- Met een soepje zit je altijd goed, maar ga voor licht, zonder aardappelen en room. Volle smaken   van de groenten dus, zoals dit witloofsoepje met grijze garnalen, min de liaison natuurlijk.

- Ook een leuke is een blini van spelt met gerookte makreel, rode biet en zure room met een         beetje mosterd.

- Wie van een drie- naar een tweegangenmenu wil keren om de zwaartekracht helemaal tegen te     werken scoort ongetwijfeld met deze feestelijke maaltijdsoep van njam!-chef Jan Buytaert met  krab, reuzengarnalen en witte pens.

Witloofsoepje

Alternatieven voor aardappelen bij het hoofdgerecht

- Het good ol’ gebraad kan uiteraard altijd, maar serveer er nu eens geen amandelkroketjes bij en   vervang ze door een portie geroosterde groenten met veel tijm en rozemarijn zoals deze uien uit   de oven of een crème van knolselder.

- Wil je toch een gevoel van aardappelen in je mond en op je bord? Probeer dan eens een gratin     van quinoa en zoete aardappel te maken.

- Geen zin in vlees, experimenteer dan met deze schelpjes in een papillot van Bart Desmidt.            Feestelijk, licht en boordenvol smaak.

- Een ander heerlijk bijgerechtje en een prima vervanger voor cranberry-saus is een quinoasalade   van granaatappelpitjes en sinaasappel.

! Extra tip: Zet al je verschillende gerechten in mooie grote kommen op tafel. Kerstmis draait uiteindelijk om delen. En sharing is caring, juist?

Eventjes geen roomijs als dessert

- Flensjes, roomijs, chocoladesaus. Om duimen en vingers af te likken, maar er is zelden nog een   gaatje voor deze zondagse zoete zonde na enkele volwaardige feestgerechten. Sorbet vormt dan   een beter alternatief. Niet enkel licht maar door de koude krimpt je maag even en krijg je een     lichter gevoel vanbinnen. Werk af met een vruchtencoulis en een blaadje munt.

- Less is more. De meeste mensen houden van een zoete afsluiter, maar een proevertje is vaak     meer dan genoeg. Serveer je dessertje dus in kleine, leuke glaasjes en hou er eventueel enkele   extra in de koelkast, voor de echte zoetekauwen van het gezelschap.

- Of maak echt indruk en serveer 1 gigantisch nagerecht dat je deelt aan tafel. Roger van Damme   helpt je op weg met een panna cotta met sinaasappel.

Enkel de kerstboom ontbreekt nog voor een geslaagde luchtige kerstavond. Veel plezier met de voorbereidingen van de feestmaaltijden! 

Lees ook...