Licht én gezond: 10 frisse, lichte en gezonde zomergerechten

Nu de zomerse temperaturen terug van weggeweest zijn, zoeken velen onder ons naar lichtere en frissere bereidingen in het bord. Want dergelijke gerechten zorgen naast verkoeling ook voor een minder zwaar gevoel. En die combinatie is meer dan welkom wanneer de warmte reeds een drukkend gevoel geeft. In dit artikel presenteren we je daarom graag 10 lichte en gezonde gerechten waarmee je frisheid in het bord brengt. 

Zomerse courgettes met mangosaus

Een heerlijke bereiding, deze zomerse courgettes met mangosaus. De courgettes worden in lange lintvorm gesneden (courgetti) en op smaak gebracht met een lichte saus van mango, olijfolie, chilipeper en munt. De afwerking met verse munt en geroosterde pijnboompitten maken het feest compleet.

Gezonde pita

Een gezonde pita die ook nog eens licht is? Het kan! Deze pita bevat immers vooral veel groentjes en een beetje kip. Ze wordt afgewerkt met een gezonde, lichte looksaus. Overheerlijk, licht én gezond!

Papillot van kabeljauw en venkel

Ook visbereidingen lenen zich uitstekend voor lichte en gezonde recepten. Een goed voorbeeld is deze papillot van kabeljauw en venkel. Je hebt er slechts 5 ingrediënten voor nodig: kabeljauw, venkel, een eitje, wortelen en uien. Die gaan samen in en papillot en nadien lekker op de barbecue.

Pumpernickel met gezonde tonijnsalade

In dit recept worden pumpernickel toastjes belegd met een gezonde, lichte tonijnsalade. Die maken we uiteraard zelf en dat met light mayonaise en veel groentjes. Een lekker tussendoortje of voorgerecht op zomerse dagen.

Licht gerookte zeebaars met rabarber, yoghurt en boontjes

Wauw! Van een licht, gezond én fris gerechtje gesproken. Deze bereiding heeft het werkelijk allemaal. Het beste nieuws? Het gerecht is gemakkelijk te maken en leent zich uitstekend tot ‘food sharing’ onder de zomerzon.

Carpaccio van coquilles en appel met vinaigrette van druivenpitolie

Een carpaccio van coquilles is altijd een aanrader wanneer je op zoek bent naar een licht en overheerlijk gerecht. In deze bereiding geven appel en een vinaigrette van druivenpitolie zomerse en verfrissende smaakaccenten. 

Pastasalade niçoise à la Roger

Een salade niçoise zal je wellicht al kennen. Maar deze versie van njam!-chef Roger van Damme misschien nog niet. En daar mag je best verandering in brengen, want met dit recept scoor je bij jong en oud. Verfrissend, kruidig, licht en vooral verslavend lekker.

Gemarineerde paprika’s

Deze gemarineerde paprika’s kan je gebruiken als een licht, vegetarisch voorgerecht of als bijgerechtje op een zomerse BBQ. Ze zitten boordevol smaak, zijn gezond en klaar in een handomdraai.

Gegrilde sardines met tartaar van groenten

Sardines zijn een van onze favorieten vissoorten op de barbecue. Licht en gezond, maar ook vol van smaak en klaar in een handomdraai. Wanneer je ze combineert met deze tartaar van groenten en een verrassend licht yoghurtsausje, krijg je werkelijk de zomer in je bord.

Aardbeiencarpaccio met munt en yoghurtcrumble

We sluiten deze lijst af met een verfrissend, licht en gezond dessertje. Want dat is deze aardbeiencarpaccio met munt en yoghurtcrumble helemaal. Met slechts 4 ingrediënten tover je dit dessert op tafel: aardbeien, munt, yoghurt en suiker. Wedden dat je na 1 keer proeven verkocht bent? 

Smakelijk!

Lees ook...