Lekker van bij ons: vleeswaren

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers inspireren met lekkere producten van bij ons en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan een verfijnde Belgische lekkernij: fijne vleeswaren.

Belgische fijne vleeswaren: kwaliteit voorop

Hoeveel Belgische bieren en chocolades zouden er zijn? Dezelfde vraag kun je stellen bij de Belgische vleeswaren. Overal waar je komt in België, vind je een grote variëteit van lokale vleeswaren. De ingrediënten en de bereidingswijze behoren vaak tot de best bewaarde bedrijfsgeheimen van de slagers, die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Het overgrote deel van de Belgische vleeswarenmakers is gegroeid uit ambachtelijke slagerijen en gebruikt dikwijls nog de originele recepten met de authentieke smaken. Zij hebben het vakmanschap en vooral de beroepstrots met de paplepel meegekregen.

De Belgische fijne vleeswaren hebben intussen ook internationaal naam en faam verworven. Ze werken dan ook met de beste, verse grondstoffen, zoals het Belgische landvarken en het witblauwe runderras en hanteren kwaliteitsnormen die bij de strengste van Europa horen. De aanduiding ‘fijne’ is dan ook dubbel en dik verdiend in de Belgische fijne vleeswaren.

Enkele cijfers en weetjes:

  • Vleeswaren hebben duidelijk een vaste plaats in onze dagelijkse voedingsgewoontes: 99% van de Belgische gezinnen koopt vleeswaren en ze doen dit gemiddeld wekelijks. De Belg houdt van zijn pistoletjes met charcuterie of ‘toespijs’, zijn droge worstjes bij tv en zijn hespenrolletjes met witloof.
  • Vlamingen verbruiken jaarlijks gemiddeld rond de tien kg vleeswaren per persoon (iets minder dan de Walen en meer dan de Brusselaars).
  • Jaarlijks worden bijna 200.000 ton Belgische vleeswaren geëxporteerd.
  • De populairste fijne vleeswaren zijn rauwe en gerookte ham. Het sterkst in de lift zitten gevogeltebereidingen.
  • Veel lokale, fijne vleeswaren zijn erkend als streekproducten. Ken je bijvoorbeeld de boerenpaté uit Alveringem, potjesvlees uit de Westhoek, Dendermonds kopvlees, Hagelandse uiterzure, cervela uit Zemst (‘appasjentisj’ in het sappige Brussels), Antwerpse droge ringworst, Limburgse leverworst of Kempisch spek? In Wallonië vind je onder andere de Ardenner ham en paté en de beroemde gedroogde worsten, die er ‘salaisons’ genoemd worden.

Bronnen: www.lekkervanbijons.bewww.njam.tv,

Vleeswaren op de feesttafel

Fijne vleeswaren als gerookt vlees en worsten hadden al een vaste plaats op de rijkelijk gevulde feesttafels in de middeleeuwen. De dag van vandaag maken ze een vast ingrediënt uit van onze dagelijkse voeding, vooral als boterhambeleg, maar ook in klassiekers als hespenrolletjes met witloof of spek en ei. Ook aan de hedendaagse feestdis geven ze extra smaak. De mogelijkheden voor aperitiefhapjes en hoofdgerechten zijn eindeloos.  

Om de fijne vleeswaren de plaats te geven op het feestmenu die ze verdienen, selecteerde Bart Desmidt voor het nieuwe programma overheerlijke recepten.

Galette van aardappel met prei en Filet d’Anvers

Potjesvlees met mayonaise van waterkers en knolselderAardappelpannenkoekjes met appel en bloedworst 

Krijg je niet genoeg van de Belgische vleeswaren? Met onderstaande verrassende en extra feestelijke recepten maak je jouw feesttafel dit jaar compleet:

Smakelijk!
De njam!-redactie 

Lees ook...