Steak tartaar met filet d'Anvers

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

Even geduld...
140 gr Filet Pur
15 gr mayonaise
10 gr ketchup
2 gr mosterd
5 druppels tabasco
1 draai van de pepermolen
3 gr zout
2 gr currypoeder
5 gr sojasaus
5 gr gesnipperde lente-ui
5 gr Parmezaanse kaas
een paar plakjes Filet d'Anvers
1 plakje spek
keukentouw en plasticfolie
400 ml room
240 ml melk
20 gr Parmezaanse kaas
100 gr polenta
zout
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
1 teentje knoflook
1 handjevol bloem
30 gr mosterd
30 gr eierdooier
70 gr witte wijnazijn
10 gr suiker
peper - zout
20 gr room
200 gr zonnebloemolie

Bereiden:

Maak de tartaar:

Maal de filet pur met een vleesmolen of hak heel fijn met een mes. Meng de steak tartaar met de overige ingrediënten. 

Maak de de steak tartaar met filet d'Anvers:

Leg de filet d'Anvers open op een stukje plasticfolie. Vorm een worst van de tartaar en leg die op de filet. Rol de filet d'Anvers met de tartaar op in de folie en trek die goed strak. Verwijder de folie, leg het spek erop en bind de rol vast met een keukentouw. 

Maak de frietjes van polenta:

Breng de melk, room, rozemarijn, tijm en knoflook aan de kook. Haal de pot vervolgens van het vuur en laat het geheel een uur trekken. Na een uur hebben de room en de melk de smaken van de kruiden opgenomen. Haal het mengsel door de zeef. 

Breng de gekruide melk opnieuw aan de kook en voeg de polenta toe. Blijf roeren tot de polenta gaar is. Voeg aan de dikke pap de Parmezaanse kaas toe en een snuifje zout. Stort de brij uit een een bak of een platte kom. Laat afkoelen in de koelkast.

Als de polenta is afgekoeld kun je er dikke frieten uit snijden. Haal de frieten even door de bloem en bak ze met wat olijfolie in een antiaanbakpan. 

Maak de dressing:

Meng in een kom mosterd, eierdooier, witte wijnazijn, suiker, peper en zout. Voeg langzaamaan de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen of mixen. Voeg er als laatste nog wat room aan toe.

Serveren:

Serveer de steak tartaar met filet d'Anvers samen met de polentafrietjes, sla en dressing. 

Uit het boek "Smossen mag! "

In Smossen Mag! laat sterrenchef Roger van Damme zien hoe mama’s, papa’s, oma’s en opa’s in de keuken aan de slag kunnen met de kids. Dit boek laat je met veel fantasie en humor op kindermaat zien hoe koken eenvoudig anders kan. Nog lekkerder, nog mooier.

Je leert originele gerechten klaarmaken die zowel door kinderen als volwassenen op een luide ‘Njammie!’ zullen worden onthaald. De foto’s laten je in één oogopslag zien wat je nodig hebt en wat je moet doen. In dit boek vind je bovendien massa’s handige tips. Het zijn geheimen die sterrenchef Roger alleen met jou deelt.

Kijk zeker naar de lijst met handig keukengerei voor je begint te koken. En vergeet ook niet te neuzen in de Smossen Mag!-wijsneuzenlijst, of de Smossen Mag!-test te doen op het einde van dit boek.


Lees meer over Smossen mag!

Inspiratie & blog