Koken met kinderen: 10 superleuke zomerse recepten om samen met de kids te maken

Koken met kinderen. Voor sommigen een opgave, voor anderen puur plezier. Wij behoren tot die laatste groep. Want samen ingrediënten verzamelen, deeg kneden, proeven en zelfs morsen: koken is genieten. Maar ook meer: door samen te koken kan je jouw kinderen immers culinair opvoeden. Je leert ze gezonde ingrediënten en bereidingswijzen kennen maar ook hoe ze met ongezonde ingrediënten moeten omgaan. De gouden regel blijft daarbij “hou het plezant”. De zomervakantie betekent voor velen extra tijd samen met de kids en koken kan dan een leuke tijdsbesteding zijn. Met onderstaande 10 zomerse recepten zal je merken dat samen koken lekker en vooral gezellig is!   

1. Chocolate banana smoothie

We starten met een goede tip: combineer “een beetje ongezond” altijd met “heel veel gezond”. Deze chocolate banana smoothie is daar een goed voorbeeld van. Want er zit veel fruit in (banaan, sinaasappel en appel) en niet al te veel ongezonds (suiker en chocolade). En een ding is zeker: iedereen is gek op deze heerlijke smoothie!

2. Fruitige papillot

Ook deze fruitige papillot is een goed voorbeeld van voorgaande tip. Heel veel fruit, wat gember, maar ook wat suiker en een beetje chocolade. Lekker samen snijden, mooi inpakken in een papillot en dan samen grillen op de barbecue.

3. Spaghetti voor de kids

Njam!-chef Roger van Damme kookt ook graag samen met zijn kinderen. Bewijs daarvan is dit fantastische recept voor “spaghetti voor de kids”. Met wat ketchup, heel veel groentjes en een beetje suiker helemaal op maat van de kinderen. En bovendien door de verse basilicum en de kleurrijke presentatie op en top zomers. 

4. Ijstiramisu met aardbeien

Deze tiramisu bevat geen koffie maar wel lekker aardbeienijs, verse aardbeien en boudoir koekjes. Het is zeer gemakkelijk te bereiden en verslavend lekker. Met de presentatie kan je bovendien naar hartenlust variëren: wij presenteren dit dessert graag in een groot glas, maar ook een ijscoupe, een koffietas, of zelfs een bloempotje zijn geschikt. Laat je kids vooral zelf kiezen! 

5. Caesar salade wraps

Een andere goede tip om je kinderen gezonde ingrediënten te laten eten (die we recent meekregen van Ellemieke Vermolen) is om te ze te “verstoppen” in je gerecht. Dit gerecht voor Caesar salade wraps is daar een voorbeeld van. Het is immers niets meer dan een (heerlijke) salade, verstopt in wraps. En plots wordt slaatjes eten geen probleem…

6. Mama’s appeltaart

Bijna iedereen heeft wel mooie herinneringen aan bepaalde gerechten uit de kindertijd. Taarten zijn daar vaak een goed voorbeeld van. Het is dan ook fijn om familiale recepten door te geven aan de volgende generaties. Met dit recept voor een overheerlijke appeltaart ben je alvast goed op weg om heerlijke herinneringen te creëren. 

7. Confituur van aardbeien

 Recepten waarvan je niet een maar verschillende keren kunt genieten, zijn natuurlijk mooi meegenomen. Als je bijvoorbeeld op een mooie zomerdag deze confituur met aardbeien maakt, zal de herinnering aan die mooie dag nog vaak aan de ontbijttafel worden bovengehaald. 

8. Fruitpizza’s

Eet je kind niet graag fruit? Geen probleem, dan eten we vandaag pizza! Fruitpizza, om precies te zijn. Niet alleen heel leuk om samen te maken, maar ook heel verfrissend als tussendoortje of dessert op een warme zomerdag. Extra tip: je kan de “pizzabodem” ook in andere vormen snijden, zoals bijvoorbeeld een hartje. 

9. Tompoes van tomaat

Een tompoes is normaal een gebakje gemaakt van bladerdeeg en room. Deze tompoes van tomaat is een gezonde zomerse variant. Tomaten, avocado’s, look en maïs vormen de basis. Voor de kruiding wordt er tabasco en koriander toegevoegd, maar dat kan je gerust weglaten als je kinderen dit niet graag lusten. Ook hier worden de moeilijke ingrediënten wat verstopt doordat je met de kids “tompoezen” gaat maken in plaats van een “groentegerecht”. 

10. Limonade

Afsluiten doen we met een zelfgemaakt zomers drankje. Want drankjes brouwen is ook koken. Dit basisrecept voor een huisgemaakte limonade zal je vast en zeker veel zomers plezier bezorgen. Wil je een iets gezonder recept, probeer dan eens een infusie met vruchten.

Veel succes en geniet van de zomer! 

Sven van de njam!-redactie