10 vragen aan Ellemieke Vermolen

In het nieuwe njam!-programma Ellemieke`s KIDchen zien we binnenkort hoe Ellemieke Vermolen haar kinderen enthousiast maakt in de keuken. Als hardwerkende mama vindt Ellemieke het immers zeer belangrijk om elke dag een verse en gezonde maaltijd voor haar gezin op tafel te toveren. En daarbij willen én mogen de kinderen gerust een handje toesteken. Noah en Zenna helpen niet alleen met het koken, het zijn ook deskundige proevers en culinaire ontdekkingsreizigers. In Ellemieke`s KIDchen zal je tips & tricks ontdekken over hoe je kinderen op een leuke manier kan leren eten, hoe je moeilijkere ingrediënten aantrekkelijk maakt en hoe je hen leert nieuwe producten te proeven en te waarderen. De nadruk ligt daarbij op gezonde en duurzame ingrediënten. Binnen het kader van haar gloednieuwe njam!-programma strikten wij Ellemieke Vermolen voor een interview.

1. Dag Ellemieke, laten we beginnen bij het begin: waar is bij jou de liefde voor gezond eten ontstaan? 

De passie voor gezond eten is bij mij vooral gekomen door de komst van de kinderen. Ik vind het immers belangrijk dat ze gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Daardoor ben ik een stuk bewuster gaan koken. Door mijn modellenwerk lette ik wel reeds op mijn voeding, maar het bewustzijn voor écht gezond eten heb ik toch aan de kinderen te danken.

2.Vanwaar komt de keuze om op njam! met een eigen programma te beginnen? 

Njam! heeft me er zelf voor gecontacteerd, maar ik had wel een belangrijke voorwaarde: ik wou niet alleen in de keuken staan (lacht)! Ik heb ontzettend veel respect voor chefs die dat wel kunnen, maar aan mij is het niet echt besteed. Omdat ik wel graag gezond kook voor de kinderen, ontstond het idee om samen met de kinderen voor de camera te koken.

3. Kan je ons al iets vertellen over jouw nieuwe programma?

Graag! Het is een programma waar kindvriendelijke voeding centraal staat. Samen met de kids bereid ik in elke aflevering een aantal gerechtjes of snacks die lekker, voedzaam en gemakkelijk te maken zijn. Veel groentjes, maar ook veel smaak! Zo wil ik aantonen dat het helemaal niet moeilijk is om een gezonde maaltijd voor en met de kinderen te maken. Binnen het half uur heb je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel getoverd.

4. Welke rol spelen jouw kinderen in het programma? 

Oh, die kunnen alles (lacht). Ze helpen in het programma mee ingrediënten snijden, in potten roeren, van alles wat proeven, …. Eigenlijk zijn zij wat de assistent-chefs en ben ik de grote-mama-chef.

5. Is het programma gemaakt op maat van kinderen of op maat van volwassenen? 

Ik zou zeggen voor beiden. We koken immers samen en daardoor is het ook prima geschikt om samen met de kinderen te bekijken. Iedereen kan er denk ik wel iets van opsteken. Het programma is daarnaast ook entertainend en ik wil kinderen vooral niets verplichten.

6. Is er een boodschap die je via het programma aan de kijkers wilt meegeven? 

De boodschap is duidelijk: gezond koken, voor en met kinderen, is helemaal niet moeilijk. Je moet het gewoon doen. En daarbij is belangrijk dat je voor de juiste ingrediënten kiest. Want dat resulteert in een goede en gezonde maaltijd. Zo kies ik in mijn keuken vooral voor lokale en super verse ingrediënten zoals courgette, broccoli en andere groenten van bij ons.

7. Was je zelf als kind een gemakkelijke eter?

Toch wel, ik kan me niet herinneren dat ik over eten moeilijk deed. Vandaag zijn kinderen natuurlijk iets mondiger. Mijn kinderen heb ik zelf moeten leren eten en daardoor heb ik vele ‘truckjes’ ontdekt. Zo kan je ingrediënten soms wat verstoppen of verwerken in iets wat ze lekker vinden. Lusten ze geen zalm? Maak dan eens een zalmburger.  

8. Je bent zelf uit Nederland afkomstig. Denk je dat er een verschil is in de eetgewoonten tussen kinderen uit Nederland en kinderen uit België? 

Wat mij vooral opvalt is dat kinderen in België vaker warm eten. Dat is in Nederland absoluut niet gebruikelijk. Daarnaast is de cultuur van ‘uit eten gaan’ ook meer ingeburgerd in België. Maar verder vallen de verschillen best wel mee.

9. Heb je alvast drie gouden tips om kinderen beter en gezonder te doen eten? 

Die heb ik zeker:

  • Laat een kind altijd zelf kiezen, leg geen dwang op. En houd er daarbij rekening mee dat een kind zo’n 10 à 15 keer iets zal moeten proeven om het lekker te vinden. Je kan ingrediënten daarbij ook mengen, zo heb ik dat bijvoorbeeld gedaan met quinoa en rijst. Van quinoa moesten de kids eerst weinig weten, nu kunnen ze niet meer zonder (lacht).  
  • Zorg voor een mooie visuele presentatie, dat is voor kinderen zeer belangrijk.
  • Verstop gezonde ingrediënten als je kinderen deze niet lusten. Dit kan je doen door ze te verwerken in sauzen of puree. Je zal zien dat je kinderen zo snel aan de smaak zullen wennen.

10. Om af te sluiten: wat is jouw favoriete KIDS-proof gerecht? 

Laat me beginnen met die van de jongens: Zenna is dol op de soep met vitaminen en Noah kan echt niet meer zonder de pastasaus. Als ik moet kiezen, ga ik toch voor een kleine guilty pleasure: de overheerlijke zoete aardappelfrietjes.

Bedankt Ellemieke, en veel succes met het programma!

Sven van de njam!-redactie