Mama's appeltaart

Een recept van Roger van Damme en Sven Ornelis, zoals gezien in Van Passie Tot Perfectie
Foto: Stephanie Bex ©

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
7 el maïsolie
6 el melk
1 zakje vanillesuiker
1 ei
250 gr room
150 gr eidooiers
100 gr suiker
50 gr boter
1 limoen, het sap
2 el suiker
80 gr boter
1 ei
1 snuifje zout

Bereiden:

Meng alle ingrediënten voor de appeltaart in een grote kom. Boter een bakvorm in en giet het beslag erin. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes met het sap van een sinaasappel en schik ze vervolgens dakpansgewijs op het taartbeslag. Plaats de appeltaart gedurende 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 

Maak ondertussen de vanillesaus en de appelcompote. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de stukjes appel in een stoommandje. Leg er nog enkele kleine klontjes boter en het merg van een vanillestokje bovenop. Besprenkel met het sap van een limoentje. Stoom de appeltjes gedurende 20 minuten op 100 graden. Roer ze los en meng er nog twee eetlepels suiker onder. 

Klop voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker los. Verwarm de room met het merg van een vanillestokje op het vuur. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en verwarm terug op het vuur tot de vanillesaus 85 graden bereikt. Haal de pot van het vuur en doe de saus in een schaaltje.

Smelt voor de afwerking van de taart de boter in een steelpannetje. Klop het ei samen met het snuifje zout en de suiker los in een kommetje. Haal de boter van het vuur en meng er het eimengsel en enkele druppels sinaasappelsap onder. Haal de appeltaart uit de oven en verdeel het mengel er over. Plaats de taart vervolgens nog 10 à 15 minuten terug in de oven.

Serveren:

Serveer de appeltaart samen met de vanillesaus en de appelcompote.  

Met dank aan

Miele

Inspiratie & blog