Ingrediënt in de kijker: Smullen van Spinazie

Bij njam! geven we je graag tips en inspiratie voor in de keuken. Met onze rubriek “ingrediënt in de kijker” geven we je hands-on tips en tricks voor en weetjes over bepaalde ingrediënten. Van appel tot zee-egel, van ansjovis tot zuring. Vandaag nemen we de favoriete bladgroente van Popeye onder de loep: spinazie.

Spinazie weetjes

Spinazie is een bladgroente die voor het eerst in China geteeld werd. Vandaag groeit de groente bijna overal ter wereld, enkel in tropische klimaten heeft ze het moeilijker. Het is een eenjarige plant die al vroeg in het jaar geoogst kan worden. Spinazie behoort tot de familie van de zogenaamde “ganzevoetachtigen”, waartoe ook zuring, rode biet, warmoes en snijbiet behoren. De bladeren van de plant zijn eetbaar en worden gekenmerkt door een donkergroene kleur en harde nerven.

Spinazie kreeg door de tekenfilm Popeye de naam van zogenaamd “superfood”. Door de serie werd het idee verspreid dat spinazie ontzettend veel ijzer zou bevatten. Dit bleek echter een misverstand, ontstaan doordat er in de resultaten van een onderzoek een komma vergeten zou zijn. De groente is wel heel gezond en bevat onder andere veel vitamine c, foliumzuur, magnesium en ijzer (al bevat spinazie van deze laatste dus minder dan men aanvankelijk dacht).

Spinazie telen

Spinazie is een heel eenvoudige groente om zelf te telen. Normaal gezien kan je zelfs 4 tot 6 weken na het zaaien al oogsten. De groente heeft een vochtige grond nodig en kan zowel groeien in de volle zon als in halfschaduw. Het beste kan je spinazie zaaien in volle grond van half februari tot half april of rond september. Met een beetje geluk eet je al een dikke maand daarna je zelf geteelde spinazie!

Spinazie aankopen 

Geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Geen probleem! Je kan het hele jaar door ook lekkere spinazie kopen in de supermarkt of bij de groenteboer. Bij het aankopen moet je er goed op letten dat de spinazie frisgroen en stevig is. Gelige of bruinige bladeren zullen bitterder smaken.

Spinazie bewaren 

Spinazie is ultravers het lekkerste. Bewaren in de koelkast kan slechts een of twee dagen, want je zal zien dat de bladeren snel hun kleur verliezen of slap worden. Wil je de spinazie langer bewaren, kan je ze wel perfect invriezen. Blancheer daarvoor de groente 1 à 2 minuten, laat schrikken in ijswater en vries ze nadien in een goede gesloten zakje of bakje in. In de diepvries blijft de groente zo’n jaar goed.

Spinazie kuisen 

Als je de spinazie wilt wassen, doe je ze voorzichtig in een grote glazen kom en zet deze onder in koud water. Spoel de spinazie goed af met je handen en haal de blaadjes vervolgens uit het water. Mocht er toch nog wat zand op de blaadjes zitten, spoel ze dan nog even afzonderlijke af. Wees vooral voorzichtig, want spinazieblaadjes zijn heel delicaat.

Spinazie bereiden 

Spinazie moet zo vers mogelijk worden verwerkt. Probeer dan ook je aangekochte of net geoogste spinazie de dag zelf te bereiden of in te vriezen. Spinazie kan je koud eten (heerlijk in bijvoorbeeld salades), stoven, koken, wokken, bakken of stomen. Houd er rekening mee dat spinazie erg slinkt tijdens het koken en voorzie daarom ongeveer 300 gram rauwe spinazie voor warme spinaziebereidingen. Dat ziet er veel uit bij de aankoop of oogst, maar je zal merken dat het volume snel verdwijnt bij het bereiden!

Recepten

Afsluiten doen we zoals wel vaker met enkele heerlijke recepten.

  1. Spinaziesoep met pollentabolletjes
  2. Pasta met spinazie en pompoensaus
  3. Spinaziepannenkoeken met kwark en fruit
  4. Tortellini met spinazie-broccolisaus
  5. Spinazie- en olijvensalade

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...