Ingrediënt in de Kijker - Prettige Pastinaak

Tips en inspiratie voor in de keuken, dat is ons hoofddoel van deze njam!-blog. We geven jullie daarom inspiratie voor recepten, maar focussen ook af en toe op een mooi en vooral lekker product. En als het even kan, liefst een Belgisch product! Vandaag halen we een soms wat vergeten groente van onder het stof: pastinaak. Pastinaak is vandaag echter helemaal terug van weg geweest en prettiger dan ooit. Wij zetten voor jullie 10 weetjes, tips en recepten op een rijtje.

Wat is pastinaak

Pastinaak is een plant uit de schermbloemenfamilie waartoe onder andere ook anijs, peterselie, koriander en komijn behoren. De wortel van de pastinaak wordt gegeten. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en werd in de Middeleeuwen naar West-Europa gebracht. Het is een echte wintergroente, gekend om de wat zoete, anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Ze wordt soms ook pinksternakel of witte wortel genoemd. Pastinaak is een heel veelzijdige groente en je kan ze zowel rauw als warm eten. Ze heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel eiwitten, kalium, calcium, ijzer, vitamines en mineralen. Vaak wordt pastinaak vergeleken met aardappelen, omwille van de textuur, smaak en toepassingen. Vele bereidingen met aardappelen, zoals chips, puree of frietjes, kan je dan ook perfect met pastinaak maken.

Pastinaak kweken

Pastinaak kan je prima in je eigen tuin kweken. Daarvoor zaai je de pastinaak in het voorjaar (april of mei) in rijen op een afstand van 50 centimeter van elkaar. Het duurt ongeveer 5 maanden vooraleer je zal kunnen oogsten. Dat oogsten gebeurt in de herfst en de winter, van oktober tot en met maart. Er bestaat ook wilde pastinaak, die groeit bij ons in bermen, op dijken en soms in de duinen.

Pastinaak aankopen 

Pastinaak koop je in de winkel best tussen november en maart, dan is de smaak het beste. Let erop dat ze er stevig uit ziet, niet verschrompeld en niet te droog is. De zachtere exemplaren zijn wel nog geschikt voor soep of puree. De kleur moet crème-wit zijn, zonder donkere plekken.

Pastinaak bewaren 

Een voordeel van pastinaak is dat je ze vrij lang kan bewaren. Op een koele plaats (rond de 12 graden) blijft ze zeker een week goed. Invriezen kan ook, maar dan blancheer je de groente best even vooraf. Dan kan je ze zo’n 6 maanden bewaren.

Pastinaak kuisen 

Pastinaak kan maar moet je niet schillen. De schil geeft smaak en afhankelijk van de bereiding kan je ze dus zeker laten zitten. Borstel ze dan wel even schoon. Als je bijvoorbeeld puree maakt, kan je de pastinaak schillen met een dunschiller of mesje. Was ze nadien nog even en snijd dan in stukjes.

Pastinaak bereiden 

Pastinaak kan je zowel rauw als warm eten. Rauw kan dat bijvoorbeeld in salades of gewoon als tussendoortje. Liever warm? Geen probleem, dan kan je pastinaak koken, bakken, wokken, stoven en zelfs grillen. Als je ze bakt, kook je ze best even vooraf zodat ze niet te hard is. Je kan er ook heerlijke frietjes van maken of verwarmende soep. Door de anijsachtige smaak leent pastinaak zich ook goed tot desserts, je hoeft je dus zeker niet te beperken tot enkel hartige gerechten!

Recepten

Afsluiten doen we vandaag met 6 prettige pastinaak recepten.

Smakelijk!

Lees ook...