Ingrediënt in de kijker: eieren

Het njam!-team geeft je graag inspiratie voor in de keuken. Op onze website vind je honderden recepten, maar ook op onze blog voorzien we je graag van tips & tricks. Dat doen we bijvoorbeeld met onze reeks ‘ingrediënten in de kijker’, waarin we steeds een ingrediënt onder de loep nemen. Deze keer is het de beurt aan eieren. Naar onze mening misschien wel een van de meest ondergewaardeerde en meest veelzijdige ingrediënten die er zijn.

De kip of het ei

Laten we beginnen met de meest gestelde ei-vraag. Wat kwam er eerst: de kip of het ei? Wij weten het jammer genoeg zelf niet, maar volgens Wikipedia kan deze vraag pas beantwoord worden na het vaststellen van de definitie van een kippenei. Er zijn daarvoor twee mogelijkheden:

  • Een kippenei is een ei waar een kip uit geboren wordt. In dat geval was het ei eerder.
  • Een kippenei is een ei dat gelegd is door een kip. In dat geval was de kip eerder.

Dat is bij deze alvast uitgeklaard.

Soorten eieren

We bespreken in dit artikel de eieren die geschikt zijn voor consumptie. Deze zijn in te delen in 4 categorieën:

  • Bio-eieren: de kippen hebben voldoende plaats, zowel binnen als buiten, en krijgen biologisch voedsel.
  • Eieren van kippen in vrije uitloop: de kippen kunnen zowel binnen als buiten maar hebben beperktere plaats.
  • Scharreleieren: de kippen zitten enkel binnen en hebben beperkte bewegingsruimte.
  •  (Verrijkte) kooi-eieren: hier zitten de kippen in grote kooien binnen. Enkel voor de voedingsindustrie, niet voor de consument.

Je kan zelf nagaan van welke categorie jouw eieren zijn. Op de eieren die je koopt staat immers een code geprint. Als die code begint met 0, gaat het om biologische eieren. Als die begint met 1, gaat het om vrije uitloop. Bij nummer 2 betreft het scharreleieren, en nummer 3 zijn kooi-eieren.

Kleur van het ei

Er bestaan witte en bruine kippeneieren. De witte zijn afkomstig van kippen met een witte oorlel, de bruine van kippen met een rode oorlel. De smaak en kwaliteit zijn hetzelfde. De kleur van de dooier varieert van lichtgeel tot donkergeel en is afhankelijk van de voeding.

Voedingswaarde eieren 

In tegenstelling van wat vaak wordt aangenomen, zijn eieren best gezond. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, waarvan vooral eiwitten en onverzadigd vet. Ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. Door het eiwit, ijzer en vitamine B12 zijn eieren zelfs een goede vervanger voor vlees. Overdrijven doe je natuurlijk best nooit, maar 4 à 6 eieren per week kan dus geen kwaad.

Je eigen eieren

Zelf kippen houden en dus je eigen eieren voorzien, is heel gemakkelijk. Jij verzorgt je kippen, zij verzorgen jouw eitjes. Eieren uit eigen tuin kunnen echter meer slechte stoffen bevatten die afkomstig zijn van insecticiden. Eieren geproduceerd voor commerciële doeleinden hebben strikte veiligheidsnormen en zijn daarom vaak gezonder.

Eieren aankopen

De code voor de categorie van je eieren bespraken we hierboven al. Na dit cijfer (0-3) volgt de code van het land van herkomst (bv. BE: België; NL: Nederland) en het registratienummer van de producent (toegekend door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen of FAVV). De eieren die je in de typische eierdoosjes in de supermarkt kan kopen, zijn steeds van klasse A of eieren van zeer goede kwaliteit. Ze zijn goedgekeurd op uiterlijk en kwaliteit en zijn altijd vers. Op de verpakking vind je ook een gewichtsklasse: S voor small (tussen 43 en 53 gram), M voor medium (tussen 53 tot 63 gram), L voor large (tussen 63 en 73 gram), en XL voor extra large (meer dan 73 gram).

Eieren bewaren 

Eieren kan je ongeveer een viertal weken (vanaf de legdatum) bewaren. Doe dat best in de originele verpakking en zeker in de koelkast, anders kunnen ze gemakkelijker besmet geraken met Salmonella. Eieren hebben een poreuze schaal en er kunnen daardoor geuren binnendringen. Bewaar ze daarom niet in de buurt van andere sterk geurende ingrediënten zoals kazen of vis.

Versheid testen

Om de versheid van je eieren te testen, leg je elk ei in een glas of kom met gezouten water. Als het ei niet meer vers is, zal het bovendrijven.

Eieren bereiden

Eieren kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan ze koken of pocheren en nadien zo eten of verwerken in salades. Een tip: hardgekookte eieren kan je makkelijker pellen als je ze even afspoelt met koud water. Je kan eieren ook bakken in de vorm van een roerei of omelet. Warm ze echter niet te snel op want dan kunnen ze ontploffen. De microgolf is daarom minder geschikt.

Recepten 

We sluiten graag af met enkele recepten zodat jullie thuis direct aan de slag kunnen:

Lees ook...