Eitjes met witte chocolademousse en passievrucht

Een recept van Dominique Persoone

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

ei eitjes Even geduld...
8 eieren
120 gr getempereerde witte chocolade
40 gr getempereerde melkchocolade
80 gr hazelnootpraliné
8 cl passievruchtensap
40 gr geleisuiker
0,5 limoen
12 cl halfvolle melk
2 eidooiers
20 gr griessuiker
10 gr maïzena
0,5 vanillestok
200 gr witte chocolade
4 gr gelatineblaadjes
40 cl room
0,5 kl poedersuiker

Bereiden:

Breng water aan de kook.

Snijd heel voorzichtig de eierschalen aan de bovenkant open, giet het eiwit en de dooier uit (hou deze bij voor een andere bereiding). Spoel de eierschalen voorzichtig met water zonder ze te breken. Dompel ze even onder in het kokende water, zodat alle bacteriën dood zijn, en laat ze uitlekken. Droog ze voorzichtig met een beetje keukenpapier.

Voor de chocolade-eieren: Giet een dun laagje witte getempereerde chocolade rond in de eierschalen en laat dat een beetje opstijven. Meng de hazelnootpraliné met de getempereerde melkchocolade. Giet van dit mengsel ook een dun laagje op de witte chocolade. Laat mooi uitharden in de koelkast. Verwijder de eierschalen voorzichtig zodat je holle chocolade-eitjes overhoudt.

Voor de passievruchtensaus: Kook het passievruchtensap en het limoensap samen met de geleisuiker even goed op en laat afkoelen.

Voor de mousse: Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap het merg er met een mesje uit. Doe het merg in de melk en kook de melk op. Klop de dooiers met de suiker en de maïzena wit. Giet er beetje bij beetje de kokende melk bij. Zet de massa terug op een klein vuurtje tot er een binding ontstaat. Giet de massa onmiddellijk door een zeef.

Smelt de chocolade in de microgolf op de laagste stand.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Knijp ze uit en smelt ze op de laagste stand in de microgolfoven.

Meng de gesmolten chocolade bij de basismassa. Meng er ook de gesmolten gelatine onder.

Klop de room met een weinig bloemsuiker half op.

Spatel de half opgeklopte room beetje per beetje onder de reeds afgekoelde massa. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden. Laat even opstijven in de koelkast.

Spuit de mousse tot aan de rand in de chocolade-eitjes.

Giet op de mousse een rondje met de passievruchtsaus in de vorm van een dooier. Zo boots je een mooie eidooier na. Serveer deze eitjes in een eierdopje.

Inspiratie & blog