Haal alles uit jouw Tajine: 5 tips en tricks om de beste tajine te kopen en te maken.

Tajine is een traditionele aardewerken stoofpot die zijn oorsprong vindt in landen zoals Marokko, waar creativiteit en slim koken vooral vroeger cruciaal waren. Om geen verlies te hebben werd alles van het dier gebruikt. Daarom was een tajine ideaal, want door de langzame garing wist je zeker dat alles gaar was tot in de kern en dus veilig om op te eten. Bovendien zit een tajine vol met specerijen, wat zeer lekkere, smaakvolle gerechten opleverde. Daarnaast was de tajine was perfect geschikt om te koken, lang voordat we gasfornuizen hadden.

Omdat we tot op vandaag nog steeds houden van deze heerlijk dampende stoofpot geeft onze njam!- chef Mounir Toub 5 tips om het beste uit jouw Tajine te halen!

1. Kies de Perfecte Tajine

Je hebt tegenwoordig tajines die specifiek gemaakt zijn voor een inductievuur. Voor een traditionele tajine uit aardewerk moet je echter een inductieadapter aankopen om te kunnen gebruiken op een hedendaags fornuis. Je kan een traditionele tajine wel gebruiken op een BBQ, oven of op gas met een warmteverdeler. Zonder warmteverdeler kan je Tajine barsten van de warmte.

Een traditionele tajine geeft je gerecht een speciale aardse smaak, het loont dus zeker de moeite om hiervoor te kiezen. Kies daarnaast voor een ongeglazuurde tajine wanneer je een traditioneel model koopt. De geglazuurde tajines zijn mooi, maar ze zijn vooral een showmodel. Kies dus voor degelijk aardewerk, daar heb je langer plezier van.

2. Tajine onderhoud 

Een traditionele tajine uit aardewerk moet je voor gebruik eerst 24 uur in water laten weken, en vervolgens heel goed drogen. Gebruik ook steeds een warmteverdeler zodat je tajine niet snel barst. Nog een tip: vis tajine bereid je zeer lekker in de oven, een tajine met kip of vlees liever op het vuur.

3. Het is belangrijk om een tajine in de juiste volgorde van stappen klaar te maken.

Je doet eerst het vlees in de tajine, laat dit goed kleuren en dan voeg je de ui, specerijen, aardappel en knolgroente toe. Als laatste stap voeg je de overige groenten toe.

Je moet ook altijd iets van vocht hebben. Dit kan vocht uit kip, groenten of toegevoegd vocht zijn, want anders bakt de tajine aan en heb je geen stoom om het gerecht te garen.

Tot slot nog een extra tip: heb geduld! Een tajine vraagt tijd. Reken ongeveer 1 uur voor vis en 3 à 4 uur voor kip en vlees.

4. Geef je dessert een exotische twist door het te bereiden in je Tajine!

Traditioneel gezien werd dit niet gedaan, maar je zou ook desserts kunnen maken in een tajine. Maak bijvoorbeeld een lekkere crumble in je Tajine . Dit kan door kweeperenblokjes te laten sudderen in roomboter en een beetje appelsap toe te voegen. Zodra de kweeperen de juiste zachtheid hebben en het vocht is opgenomen, strooi je het crumble-deeg eroverheen. Plaats de Tajine kort in de oven (zonder deksel) om de crumble te laten garen. En dan tot slot kan je genieten van een heerlijke crumble.

5. Deze kruiden passen het beste bij de Tajine!

De gerechten in de Tajine zitten vol met sterk smakende specerijen zoals nootmuskaat, korianderkorrel en kardemom. De reden hiervoor is dat de smaken langzaam uit de specerijen onttrokken worden door het lange stoof proces. Andere voorbeelden van specerijen die je kunt gebruiken zijn: rozemarijn, laurier, steranijs en kaneel. Ook Ras el hanout en baharat zijn superlekkere specerijenmixen die je kunt gebruiken. Vaak zijn deze specifiek samengesteld door de uitbater van de kruidenierswinkel, elke mix is daardoor uniek.

Ben jij na deze tips & tricks helemaal klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan met jouw tajine? Zoek je nog naar een heerlijk recept om in je Tajine te maken? Neem dan zeker een kijkje op onze website voor de nodige inspiratie!

Onze top 5 favoriete tajine recepten:

- Tajine-kefta

Tajine met lam en pruimen

Zoute tajine met kip en gekonfijte citroen

- Tajine met kabeljauw en zoete aardappel 

Zoete tajine met kip en gekarameliseerde peren


Lees ook...