Ingrediënt in de kijker: Coole Kool - 8 weetjes en recepten

Als kookkanaal vinden we dat het onze plicht is dat we onze lezers voldoende voorzien van keukeninspiratie. Dat doen we onder meer met onze reeks “ingrediënt in de kijker”. Vandaag passen we ons aan aan het seizoen: de herfst. Voor velen misschien wel een van de lekkerste periodes van het jaar. Een van de ingrediënten die in dit seizoen (en zeker ook in de winter) meer gebruikt worden, is kool. Kolen zijn er in allerlei varianten, vormen en maten: spruitjes, bloemkool, rode- en witte kool, … En het beste nieuws: je kan ze in talloze recepten integreren. Wij zetten voor jullie 8 weetjes en recepten op een rij.

Wat is kool

Kool is de benaming voor een plantensoort uit de kruisbloemenfamilie. De benaming omhelst verschillende eetbare varianten waaronder romanesco, spruitjes, witte-, groene en rodekool, broccoli, bloemkool, koolrabi en savooikool. De meeste koolplanten worden gekenmerkt door de grote, dikke en vlezige bladeren. Het zijn eigenlijk de bloemen van de plant die worden gegeten.

Van waar komt kool

Omdat de plant zeer sterk is en daardoor opgewassen tegen wind en vocht, gaat men ervan uit dat ze oorspronkelijk afkomstig is van zilte kustgebieden. Vandaag worden kolen echter overal ter wereld gekweekt. In België en Nederland zijn dat vooral spruitjes, boerenkool, savooikool, rode- en wittekool en bloemkool. Kool groeit ook in het wild en dat vooral in bepaalde Europese kustgebieden.   

Welke soorten kolen zijn er

Er zijn tientallen soorten kolen beschikbaar in België. De meest gekende soorten zijn:

  • Wittekool: een grote, witgroene kool die tot wel 2 kilogram kan wegen
  • Rodekool: een kool die lijkt op witte kool, maar met een paarsrode kleur
  • Groenekool of savooikool: een felgroene kool met gebobbelde bladeren
  • Spruiten: kleine kooltjes met een bittere smaak
  • Bloemkool: een grote kool met een zeer grote bloem met ‘roosjes’
  • Romanesco: het zusje van de bloemkool met roosjes in de vorm van een punt
  • Broccoli: eveneens familie van de bloemkool, maar kleiner en met afzonderlijke roosjes
  • Boerenkool: een kool waarvan de bladeren (vooral in de winter) worden gegeten
  • Andere (internationale) soorten die we ook vaak eten: bimi, Chinese kool, paksoi en palmkool

Gezondheidsvoordelen van kool

Kolen zijn rijk aan ijzer, vitaminen en voedingsstoffen. Dat is trouwens een van de redenen waarom ze vooral in de winter gegeten worden. Daarnaast zijn ze best “vullend” maar bevatten ze tegelijkertijd weinig calorieën. Elke kool heeft verschillende gezondheidsvoordelen: zo bevat rodekool veel vitamine A, B en C, groenekool vooral veel kalium, en spruitjes of broccoli veel vitamine B1, B2 en B6.

Zelf telen of aankopen

Je kan kolen zowel zelf telen als aankopen in de winkel. Als je ze wilt planten, kan dat vanaf maart. Je zal er dan vanaf het najaar van kunnen genieten. Het zijn mooie planten en je kan ze dus ook een decoratieve rol geven in je tuin. Als je kolen aankoopt in de winkel, let er dan op dat ze mooie, glanzende en stevige buitenbladeren hebben. De roosjes van bloemkool en broccoli moeten stevig en egaal van kleur zijn, zonder bruine vlekken.

Hoe bewaar je kool

Een bijkomstig voordeel van kolen is dat je ze vrij lang kan bewaren. Zeker als de bladeren nog rond de bloem zitten. Zo kan je wittekool op een donkere, koele en droge plaats tot wel enkele maanden bewaren. Spruitjes hebben kleinere bladeren en zijn daarom wel minder lang te bewaren: ongeveer een week in de koelkast. Kolen kan je bovendien gemakkelijk invriezen en ze lenen zich uitstekend om te fermenteren.  

Hoe bereid je kool

Met kolen kan je in de keuken werkelijk alle kanten uit. Je kan ze rauw eten in salades, maar ook stomen, wokken, stoven of smoren. Sommige koolsoorten zoals broccoli kan je zelfs grillen of frituren. In soepen zijn ze heerlijk en zowat alle soorten zijn ook te verwerken in stoofpotjes, vaak in combinatie met aardappelen.

Coole Kool recepten

We ronden graag af met enkele lekkere recepten waarmee je direct aan de slag kan.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...