Gezonde maand: 8 lekkere, gezonde én prijsvriendelijke recepten

De maand maart staat bij njam! in het teken van gezonde voeding. Want je bent wat je eet, dus dat doe je maar beter goed en gezond. Gezond betekent trouwens niet dat het alleen maar vegetarisch of veganistisch moet zijn. Een goede voedingsstijl draait vooral rond evenwicht en het binnenkrijgen van goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Het is belangrijk om binnen een gezonde voedingsstijl te kiezen voor ingrediënten die je graag eet, dat zal gezonder eten alvast gemakkelijker maken. Vandaag helpen we je daarbij een handje en selecteerden we 8 recepten die lekker, gezond én prijsvriendelijk zijn. Want gezond eten hoeft absoluut niet duur te zijn!

1. Knolselder met geitenkaas en gegrilde druiven

Voor dit zeer originele gerecht heb je maar een tiental ingrediënten nodig. Geraspte knolselder wordt gemengd met appel, gegrilde druiven, verbrokkelde geitenkaas, hazelnoten, honing en citroensap. Een fantastisch lekkere en gezonde salade die bovendien weinig kost. 

2. Kip carpaccio met waterkerssalade

Wit vlees is gezonder dan rood vlees. Kip en ander gevogelte vormen dus geen probleem in een gebalanceerd voedingspatroon. Als je het vlees daarbij op een vetarme manier klaarmaakt, creëer je in een handomdraai gezonde en overheerlijke gerechten. Zoals dit recept van carpaccio van kip met een salade van waterkers. Gerookte kippenborst wordt als een carpaccio gedresseerd en bedekt met een frisse salade van tomaten, waterkers en croutons. De dressing van zure room, gembersiroop en rijstazijn geeft zowel lichtzure, zoete als pittige toetsen. 

3. Gezonde nasi goreng

Nasi goreng is een bereiding afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Vaak is het een nogal vettig gerecht omdat er veel olie, boter of saus aan toegevoegd wordt. Het is echter zeker mogelijk om een gezonde versie van dit gerecht te bereiden. In dit recept wordt gekozen voor wilde rijst, (een beetje) kokosolie, en vooral heel veel groenten. Het gerecht wordt afgewerkt met cashewnoten, waardoor je ook je nodige portie gezonde vetten binnenkrijgt. Het beste nieuws? Dit recept is overheerlijk!

4. Spaghetti alla puttanesca

Een lekker bord pasta kan vast en zeker bijdragen tot een gezonde voedingsstijl. Probeer wel te kiezen voor een volkoren pasta, die bevat meer vezels en is gezonder.  Met volkoren spaghetti kan je bijvoorbeeld deze “spaghetti alla puttanesca” maken. De gezonde saus voor het gerecht wordt gemaakt met passata, tomaten, look, ansjovis, chilipeper, olijven en kruiden. Gemakkelijk te maken, gezond en prijsvriendelijk.

5. Tongfilet met witloofsalade

Vis, schaal- en schelpdieren zijn rijk aan vitamines en goede vetten. Voorzie dus zeker wekelijks een of meerdere gerechten met lekkers uit de zee. Dit recept met tongfilet en een salade van witloof kan daarbij een optie zijn. De tongetjes worden lekker gebakken en geserveerd met een salade van witloof, peer, blauwe kaas, sinaasappel en yoghurt. Om het gerecht wat gezonder te maken, bakken we de tongfilets in olie in de plaats van boter. 

6. Gezonde loempia's


Dat comfortfood niet ongezond hoeft te zijn, bewijzen we graag met dit recept. Njam!-chef Steffi Vertriest toont hoe ze gezonde loempia’s maakt met wok groenten, gewikkeld in rijstvellen en gebakken in kokosolie. Het gezonde sausje op basis van pinda, tamari, gember en knoflook is zo lekker dat je er niet genoeg van kan krijgen. 

7. Veggieburger

Hamburgers, ongezond? Nee hoor! Probeer deze vegetarische burger maar eens. De burger zelf wordt gemaakt van bonenpuree, gefruite ui, look, havermeel, zoete aardappelblokjes, tijm, paprikapoeder, kurkuma, peper en zout. Als “bun” gebruiken we onderaan tomatenschijfjes, bovenaan komt dan weer avocadopuree en een spiegeleitje. Een lekkere, gezonde en goedkope burger die je zowel als ontbijt, lunch of diner kan eten!

8. Gezonde worteltaartjes

Onze gezonde inspiratielijst sluiten we af met dessert. Maar geen zoete zonde deze keer! Wel een zoete, gezonde én budgetvriendelijke worteltaart. Deze taart bestaat hoofdzakelijk uit wortel, haver en bananen. Als zoetstof wordt kokossuiker gebruikt, als vetstof kokosolie. Net voor het serveren krijgt ze nog een topping van kwark, enkele fijngehakte pecannoten en wat honing. Smullen maar!

Lees ook...