Fondue versus Gourmet - 8 tips, tricks én recepten

Hoe lager de temperaturen, hoe meer de fondue-en gourmettoestellen uit de kast gehaald worden. En dat hoeft niet te verbazen: zowel fondue als gourmet zijn immers typische wintergerechten die naast het vullen van de maag vooral ook gezelligheid in huis brengen. Bovendien vragen beide bereidingen niet veel tijd en zijn ze best prijsvriendelijk. In dit artikel nemen we zowel fondue als gourmet onder onze culinaire loep en serveren we jullie enkele tips en recepten om deze winter zelf aan de slag te gaan.

Wat is fondue

Fondue is een gerecht waarbij stukjes ingrediënten ondergedompeld worden in een vloeistof, olie of saus. De bekendste soorten zijn kaasfondue, waarbij brood in gesmolten kaas wordt gedopt, en vleesfondue, waarbij stukjes vlees gegaard worden in olie. Ook de Oosterse fondue, waarbij groenten, vlees en vis in bouillon worden gegaard, is vrij courant. Als dessertvariant bestaat ook de chocoladefondue, waarbij stukjes fruit of zoetigheden in een warme chocoladesaus gedompeld worden.

Wat is gourmet 

Gourmet is een gerecht waarbij stukjes ingrediënten gebakken worden in kleine, individuele pannetjes en/of op een gourmetgrill. Zowel vlees, vis, groenten als aardappelen kunnen gebruikt worden. Ook kaas en zelfs eieren worden in de pannetjes of op de grill gebakken. De term “gourmet” wordt bij ons tevens gebruikt voor het bakken van de ingrediënten op een steengrill, omdat vele toestellen zowel gourmet (een hete plaat) als een steengrill (een hete steen) combineren.


Fondue versus gourmet: voor- en nadelen 

Het voornaamste verschil tussen fondue en gourmet is dat er bij een fondue gegaard wordt in olie, bouillon of een saus, en bij gourmet “droog” wordt gebakken op een plaat of in pannetjes. Daardoor wordt gourmet vaak als veiliger beschouwd, omdat er geen risico is dat de olie of vloeistof gemorst kan worden of zelfs in brand zou kunnen vliegen. Een voordeel van fondue is wel dat de ingrediënten sneller gegaard of gebakken worden omdat de temperatuur van de vloeistof zeer hoog is. Voor zowel fondue als gourmet heb je een speciaal toestel nodig. Het voordeel daarvan is dat je dit in het midden van de tafel kan plaatsen, wat voor extra gezelligheid zorgt tijdens de maaltijd. Een extra voordeel van gourmet is dat het wat gezonder is, omdat de stukjes ingrediënten niet direct in (meestal) olie gebakken worden. Maar door het gebruik van sausjes kan dat “gezondheidsvoordeel” natuurlijk snel veranderen.

Tips voor fondue

Bij een fondue met olie is het belangrijk dat de olie goed is van temperatuur. 180 graden is daarbij normaal gezien perfect. Zeker niet warmer, want dan zal je vlees verbranden. Per 4 personen voorzie je best 1 liter olie en reken je zo’n 300 gram vlees en/of vis per persoon. Voor wat betreft de soort olie kies je voor een olie die tegen de hoge temperaturen kan, zoals arachideolie of zonnebloemolie.
 
De tips voor een heerlijke kaasfondue ontdek je in dit artikel. Zorg altijd voor een goede ventilatie in huis, anders zal je de fonduegeur nog lang in huis hebben…

Tips voor gourmet

Ook bij gourmet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur goed zit. Zorg er dus voor dat de pannetjes en de steengrill niet te heet zijn. Vet ze ook een beetje in met olie, dan zullen de ingrediënten minder snel verbranden. De ingrediënten kan je deels op tafel plaatsen, maar let wel op dat rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis niet te lang buiten de koelkast komen te staan. Bak ze ook lang genoeg zodat ze zeker doorbakken zijn.  Ook hier geldt (nog meer dan bij fondue) dat je voor een goede ventilatie moet zorgen. Gourmetten geeft immers vrij veel rookontwikkeling. Probeer je toestel daarom niet te ver van de dampkap of raam te plaatsen, zodat de rook snel weg kan.

Recept: fondue op basis van Oosterse bouillon

In dit recept ontdek je hoe je een heerlijke Oosterse bouillon kan maken die kan dienen voor een gezonde fondue. De bouillon kan je als basis gebruiken en naast de kip en de groentjes kan je ook andere ingrediënten (zoals tofu of vlees) gebruiken.

Recept: originele visgourmetschotel 

Gourmet betekent vaak veel vlees, maar het kan ook prima met vis. Probeer het bijvoorbeeld eens met volgende bereidingen: pijlinktvissen met kurkuma en citroengras, gemarineerde gamba’s met gembersiroop, op vel gebakken zalm (vervang hier de barbecue door de steengrill), en scampibrochettes met citroen.


 Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...