Koning winter is in het land. Een wit sneeuwtapijt siert de straten en het haardvuur zorgt voor warmte en gezelligheid. Twee aspecten die we dit winterseizoen meer dan ooit appreciëren. Typisch winterse gerechten dragen bij aan die gezelligheid. Van smeuïge stoofpotjes tot dampend hete soep: winterkost vult de magen en kleurt de dagen. Vandaag nemen we een heuse bergklassieker onder de loep: kaasfondue. Kaasfondue zou ontstaan zijn door de kaassoep, een gerecht uit de achttiende eeuw waar oude kaas in een soep werd verwerkt. Het gerecht werd echt populair in de Zwitserse bergen, waar nog steeds elk dorp wel een eigen recept heeft met de lokaal gemaakte kaas. Op winterse avonden zijn er weinig gerechten die voor zoveel gezelligheid zorgen als kaasfondue. Wij geven je graag 5 tips voor een geslaagde kaasfondue.
De soorten kaas
Kaasfondue valt of staat met de soorten kaas. De basis is eenvoudig: per persoon reken je zo’n 200 gram kaas, meestal is dat 100 gram geraspte emmentaler en 100 gram geraspte gruyère. Die twee soorten gebruik je best altijd, maar je kan ze deels vervangen door andere soorten kaas. Een lekkere mix is bijvoorbeeld 75% emmentaler en gruyère, en 25% sterkere kazen zoals Oud Brugge of een blauwe kaas (afhankelijk van wat je graag lust). Je kan ook kiezen voor een Belgische kaasfondue met ‘kazen van bij ons’, of een vurige kaasfondue met cheddar en verse chilipepers.
De bereiding
Kaasfondue bereiden is absoluut niet moeilijk. Eigenlijk is het niet meer dan kaas laten smelten. Het is echter een goed idee om de kaas te voorzien van enkele typische smaakmakers: droge witte wijn, look, kruiden en eventueel wat citroensap of kirsch. De wijn dient om je kaas in te smelten. Met de look kan je vooraf de pot inwrijven of je kan deze raspen in de wijn. Tijdens het smelten van de kaas kan je wat maïzena toevoegen, dit zorgt voor een betere binding. Kruiden doe je met nootmuskaat, peper en cayennepeper. Enkele druppels citroensap of wat kirsch zorgen tenslotte voor een frisse toets. Net voor het opdienen kan je naar wens andere smaakmakers toevoegen, zoals wat pijpajuin, bieslook of zeer fijne stukjes ham of chorizo. Op zich kan je jouw kaasfondue zo persoonlijk maken als je wenst. Denk daarbij aan andere combinaties die je vaak bij kaas gebruikt. Ajuin doet het bijvoorbeeld prima, maar ook kip of pompoen. Je kan deze ingrediënten toevoegen aan de fondue (gebruik dan wel zo klein mogelijke stukjes of rasp de ingrediënten) of je kan ze gebruiken als bijgerecht. Mag het echt wat meer zijn, rasp dan wat verse zwarte truffel over de fondue. Feest!
De bijgerechten
Het belangrijkste bijgerecht van een kaasfondue is een ingrediënt waarmee je gemakkelijk kan dippen. Meestal is dit brood, maar ook aardappelen worden vaak gebruikt. Daarnaast heb je bijgerechten nodig die wat frisheid bieden naast de zware kaas. Denk daarbij aan een frisse salade, opgewerkt met een lichtzure vinaigrette met azijn. Ingelegde groentjes zoals ajuintjes of augurkjes doen het ook zeer goed. Je kan tevens groenten voorzien die je kan dippen: kersttomaatjes, bloemkoolroosjes, champignons en wortel zijn onze favorieten. Fan van zoet? Dip dan eens een stukje ananas in je kaasfondue.
Passende dranken
Er wordt soms gezegd dat kaasfondue en koude dranken niet zouden samengaan omdat de combinatie de kaas in je maag zou laten stollen. Gelukkig is dat niet waar, al zorgt de combinatie wel voor een minder gemakkelijke vertering. Daarom kies je best voor een niet te zware wijn. Een droge en eerder lichte witte wijn zoals Riesling, Pinot Blanc of Grüner Veltliner doen het goed. Tip: serveer de wijn wel niet te koud. Drink je liever rode wijn, kies dan ook hier voor een ‘frissere’ druif zoals Pinot Noir. Liever geen alcohol? Ga dan voor dranken die geen koolzuur bevatten, zoals plat water. Of ga voor de beste optie voor wat betreft de vertering: warme thee. Je kan de thee ook gebruiken samen met wijn en deze combinatie zal zorgen voor een lichter gevoel in de maag na de maaltijd
De keukentools
Kaasfondue maak je niet in eender welke pot. De ideale oplossing is de speciale fonduepan die caquelon wordt genoemd. Je kan echter ook een steelpan gebruiken. Plaats deze op tafel dan wel boven een warmhoudplaat (of een fonduebrander/kaarsen), anders zal je kaas te snel stollen. Het dippen doe je met fonduestokjes. Die hebben meestal een andere kleur zodat iedereen zijn eigen stokje kan herkennen. Een vork verricht echter ook prima werk voor mocht je de stokjes niet voorhanden hebben.
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie.