Ons culinair erfgoed is er eentje om trots op te zijn. We beschikken immers over fantastische producten, top restaurants en een reeks typerende gerechten. Er bestaat daarbij weleens onenigheid over wat een echt Vlaamse (keuken)klassieker is. Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, presenteren wij je vandaag de 7 echte en enige “Vlaamse klassiekers”.
Frietjes met mayonaise
Als je een buitenlander vraagt naar het bekendste Belgische gerecht, is de kans groot dat je frietjes te horen krijgt. Dat is niet verwonderlijk, want in elk dorp vind je in België wel een frituur. Typerend daarbij is dat wij onze frietjes vaak met mayonaise eten, iets wat in vele andere landen niet vaak voorkomt. Op deze klassieker zijn er verschillende varianten: zo is “mosselen-friet” eigenlijk een klassieker op zich, maar zijn ook “steak-friet” of “steak tartaar met frietjes” gerechten die je gerust tot de Belgische klassiekers mag rekenen. De frietjes vormen daarbij echter steeds de onderscheidende “Vlaamse klassieker”-factor.
Recept: frietjes met drie sauzen
Stoofvlees (mét frietjes)
Een tweede zeer typerend Belgisch gerecht is stoofvlees. Deze stoofpot van traag gegaard vlees, uien, bier en vaak een boterham met mosterd, wordt traditiegetrouw gegeten met frietjes. Daardoor is er zelfs een stoofvleessaus ontstaan, die je in de meeste frituren bij je frietjes kan bestellen. Je kan stoofvlees echter ook beschouwen als volwaardig gerecht, zeker wanneer er voldoende groentjes aan zijn toegevoegd.
Recept: stoofvlees met frietjes
Wafels
In het zoete register zijn (naast chocolade) ook wafels beroemd als typisch Belgisch gerecht. Er zijn daarbij twee bekende varianten: de Brusselse wafels, die luchtig gebakken worden en vaak worden afgewerkt met bloemsuiker, en de Luikse wafels, een vollere en stevigere wafel met meer suiker.
Recept: luchtige Brusselse wafels
Paling in’t groen
Paling in 't groen is een gerecht dat afkomstig is uit de Scheldestreek. De zoetwaterpaling uit die regio wordt gegaard in een saus bestaande uit een (vaak geheime) mix van groene kruiden (meestal met kervel, zuring, citroentijm, peterselie en andere groene kruiden). Ook deze klassieker wordt overwegend met krokant gebakken frietjes geserveerd.
Recept: paling in’t groen van Peter Goossens
Waterzooi
Een tweede visgerecht dat we vast en zeker tot de echte en enige Vlaamse klassiekers mogen rekenen, is waterzooi. Waterzooi is een soort maaltijdsoep die ontstond in de Middeleeuwen. Toen werden verschillende vissoorten gecombineerd met groenten, room en aardappelen en opgediend als een maaltijdsoep met brood. Vooral de versie uit de regio van Gent, met kip, is vandaag nog heel populair.
Recept: Gentse waterzooi
Witloof met ham uit de oven
Witloof is een van de bekendste Belgische groenten. Logisch dus dat daar ook een echte Vlaamse klassieker aan gekoppeld is. En dat is natuurlijk witloof met ham uit de oven. Deze klassieker is comfort food bij uitstek en dat is niet verwonderlijk. De combinatie van het licht bittere witloof, de hartige ham, de smeuïge kaassaus en de gegratineerde kaas zijn gewoon overheerlijk.
Recept: ovenschotel met witloof en ham
Tomaat-garnaal
De laatste klassieker in deze lijst is er eentje die je in zowat elke bistro in België kan terugvinden: tomaat-garnaal. In dit gerecht worden rijpe tomaten uitgehold en gevuld met garnalen uit onze Noordzee, mayonaise (of cocktailsaus) en wat kruiden. Gemakkelijk om te maken, niet te zwaar en op en top Belgisch.
Recept: tomaat-garnaal
Smakelijk!