Tomaat garnaal

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek de verborgen pareltjes in Thailand

Ontdek de meest succesvolle lokale street food tenten in Thailand

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 grote of 12 kleine vleestomaten
300 gr gepelde, grijze garnalen
2 dl mayonaise
peper van de molen
0,5 citroen
1 bosje krulpeterselie

Bereiden: 

Verwijder de aanzet van de stengel uit de tomaten. Snijd er aan de onderzijde met de punt van een aardappelmesje een heel licht kruisje in. Breng water aan de kook. Leg ze voorzichtig in het kokende water. Haal zeer na 10 seconden uit en spoel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Verwijder de schil met een fijn mesje.

Snijd het hoedje van de tomaten. Haal, naar eigen voorkeur, een groter of kleiner gedeelte van de pitjes uit de tomaten. Meng de garnalen met 4 eetlepels mayonaise. Draai er een beetje (witte) peper van de molen bij en meng er nog een koffielepel citroensap door.

Vul de tomaten rijkelijk met de garnalen. Steek er nog een toefje krulpeterselie bij en zet de overblijvende mayonaise in een saus kommetje op tafel.

Biertip van Jan: 

Kasteel Tripel
Bij één van de ‘grand naturel’ momenten van onze keuken hoort een degustatiebier met klasse. De Kasteel Tripel, met zijn neus vol rijzend brood, zijn fruitige gisten, de stro- en kruidnageltintjes in de mond en zijn stevige alcoholbody, vult de ziltheid van de garnalen en de aciditeit van de tomaten naadloos aan.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog