6 x de zomer op je bord

De zon schijnt en je nodigt je vrienden uit voor een gezellig etentje bij je thuis. Je hebt zin om origineel uit de hoek te komen, maar wat maak je klaar? Al snel dreig je terug te grijpen naar enkele vertrouwde gerechten. Wil je, als gepassioneerde hobbykok, je gasten graag versteld doen staan? Ga dan aan de slag met één van deze verrassende en kwalitatieve ingrediënten die je terugvindt bij makro. Onze njam!-chefs zorgen voor inspiratie in het gloednieuwe seizoen van De Zomerkeuken. Ontdek alle recepten hier

Halloumi

Halloumi is in onze kontrijen de laatste jaren steeds meer in trek bij foodies. In Griekenland, Turkije en Cyprus –waar halloumi oorspronkelijk vandaan komt– wordt het product al veel langer gebruikt. Wat deze kaas zo bijzonder maakt? Dat hij in tegenstelling tot de meeste andere kazen niet smelt wanneer je hem bakt. Bovendien kan je hem op tal van manieren serveren: koud in een salade, gefrituurd of, zoals Anne-Sophie Breysem suggereert, gegrild met tomaat, munt en sumac, hét ingrediënt dat het ware verschil maakt. Ook lekker bij een stukje vlees of een sneetje rosbief.  

Artisjok

Als je je artisjok zorgvuldig uitkiest, komen zijn smaken in de meest eenvoudige gerechten ten volle tot hun recht. Ga bij voorkeur voor jonge, zachte exemplaren waarvan de bladeren elkaar goed omsluiten. Er zijn tal van manieren om een artisjok te bereiden en grillen is er zeker een die we kunnen aanbevelen. Zo maakt chef Jeroen De Pauw zijn ratatouille op basis van gegrilde artisjokharten. De bladeren gebruikt hij dan weer voor een smakelijke dip bij het aperitief. 

Langoustines

De langoustine dankt haar faam aan haar delicate vlees en is bovendien een bron van sporenelementen en vitaminen. Michiel Van Der Eerde serveert ze liefst met vooraf gegrilde Little Gem salade en een luxetoefje kaviaar. 

Een handig trucje van de chefs? Gebruik de koppen en karkassen om er de beste Thaise bouillon ooit mee te maken. Voeg er appel aan toe om de licht bloemige toets van de schaaldieren nog meer te accentueren. 

Varkensschouder

Porchetta… een vaste waarde binnen de Italiaanse keuken! Italië telt wellicht evenveel chefs als recepten, maar laten we twee culinaire tradities belichten wat betreft de kruiding van deze gevulde delicatesse die aan het spit wordt geroosterd: de ene pleit voor een kruiding met rozemarijn (wijdverspreid in het zuiden van Toscane), de andere voor een bereiding met venkel (voornamelijk in Umbrië en aan de kanten van Rome).

Zorg ervoor dat de zwoerd intact blijft voor het vullen en reken op een gaartijd van ongeveer een uur per kilo. Serveer porchetta in schijfjes en op de gewenste temperatuur, maar laat het vlees in elk geval minstens 12 uur rusten nadat het klaar is. Lauw is dit varkensgebraad volgens ons op zijn best! In De Zomerkeuken maakt Peppe Giacomazza een heerlijke porcetta van varkensschouder klaar gevuld met heerlijke kruiden en ander lekkers.

Makreel

Makreel is een vette vis die zeer rijk is aan onverzadigde vetzuren. Makreel eten is dus niet enkel een plezier voor je smaakpapillen, maar ook een traktatie op een fikse dosis omega 3, jodium en vitamine D.

Vers is hij heerlijk op de plancha op een bedje van grof zout, maar ook op de barbecue is hij volgens Dagny Ros niet te versmaden. Laat hem in dat geval op een lage temperatuur garen onder gesloten deksel.   

Argentijnse steak 

Als Argentinië dan al prat mag gaan op haar onberispelijke reputatie op het vlak van rundvlees, dan is het omdat de dieren er in gigantische boerderijen bijna zoals in het wild leven. Het vlees is dan ook van een onvergelijkbare malsheid en een uitmuntende kwaliteit. 

Het favoriete stukje rundvlees van de Argentijnen is zonder twijfel de picanha oftewel het staartstuk. Het vlees is eerder mager, vergelijkbaar met eendenmagret, en vertoont een mooi vetlaagje aan de buitenkant. Een must voor de echte carnivoor!  

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met deze inspirerende ingrediënten? Zowel hobbykoks als professionele chefs kunnen bij makro terecht voor deze speciale producten en tal van professionele keukenattributen om ze te bereiden. Cook like a pro! Ontdek alle recepten hier

Beoordeling