Porchetta van varkensschouder

Porchetta van varkensschouder
Een recept van njam! chef Peppe Giacomazza
Zoals gezien in tv-programma De Zomerkeuken 2

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
1 stuk varkensschouder (zonder bot, met vet) +- 500 gr
2 el venkelzaad
1 el zeezout
1 tl grof gemalen peper
enkele takjes tijm, fijngehakt
3 teentjes look, fijngehakt
5 sneetjes Charles Zuiderse bacon, fijngehakt
4 sneetjes Charles droog gezouten spek
Recept afdrukken

Bereiden:

Doe het venkelzaad in de vijzel en stamp het fijn. Doe het in een steelpannetje en rooster kort op de barbecue. Voeg zeezout, peper, tijm en look toe.

Snijd het stuk varkensschouder ‘en portefeuille’ zodat het mooi opgevuld kan worden met de kruidenmengeling en de Zuiderse bacon. Rol het vervolgens op, leg er de sneetjes spek bovenop en bind het op met keukentouw. Laat de porchetta garen op de grill, +- 30 minuutjes. Tip: Plaats een bakje water op de kolen van de barbecue. Dit zorgt ervoor dat het spek mooi krokant gaat bakken.

Snijd het vlees in plakken alvorens te serveren.

Wijntip: Las Pisadas

We zien de varkensschouder als botermals en dus zoeken we een wijn met een ragfijne structuur. De vulling daarentegen is uitgesproken door het venkelzaad, bacon en gezouten spek. Aromatische kracht is wat we zoeken en ook vinden in de Las Pisadas uit Rioja. Deze Tempranillo heeft een zacht fruitig karakter om het varkensvlees ondersteuning te bieden en door zijn 10 maanden rijping op eiken vaten heeft hij een geroosterde toets die ons de passage op de BBQ doet herinneren. Aan kruidigheid komt deze wijn ook niet te kort en nog nooit zal een varken zich zo nobel hebben gevoeld in het gezelschap van dit glas wijn.

Beoordeling