10 creatieve veggie barbecuegerechten

Van zodra het weer het toelaat, steken velen onder ons de barbecue aan. Niets zo fijn dan met vrienden en familie rond het vuur genieten van het mooie weer en lekkers van op de grill. En dat hoeft zeker niet altijd met vlees te zijn. Vegetarisch barbecueën is hipper dan ooit en smaakt soms zelfs beter dan een vleesbarbecue. Je kan vlees en groenten natuurlijk ook combineren om er zo een grillfestijn van te maken voor carnivoren én vegetariërs. Vandaag zetten we voor jullie 10 creatieve, overheerlijke ‘non-meat’ barbecuegerechten op een rij. 

1. Hapje van gegrilde aubergine

We beginnen – zoals het hoort - met een hapje: gegrilde aubergine met Griekse yoghurt, cashewnoten, look en broodcroutons. Een ideale start om in de vegetarische grillsfeer te komen.

2. Camembert op de barbecue

Een tweede hapje in deze lijst is camembert op de barbecue. Ontzettend gemakkelijk, maar overheerlijk. Én supergezellig. Je kan de camembert trouwens gemakkelijk en creatief pimpen door er kruiden aan toe te voegen. Verse tijm, chilipepers, een kruidenolie: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

3. Gegrilde bietjes met feta

Deze warme salade van bietjes met feta is een voltreffer op elke barbecue. Je kan ze serveren als bijgerecht of zelfs als volwaardig hoofdgerecht. Naast de verschillende soorten bietjes bevat de bereiding ook feta, pijnboompitten, gepekelde rode ui en kruiden. 

4. Auberginerolletjes met halloumi en tomaat

Dat aubergines op de barbecue fantastisch lekker zijn, hoeven we jullie niet meer te vertellen. Deze bereiding is binnen dat kader misschien wel onze favoriet. Aubergines met Mediterrane kruiden, gegrilde halloumi kaas en kersttomaatjes: meer heb je niet nodig om van jouw barbecue een vegetarisch feest te maken.

5. Gegrilde venkel met ei en veldsla

Dit gerecht van njam!-chef Philippe Van den Bulck vergt wat handelingen, maar het eindresultaat is dat zeker waard. Venkelbollen worden gevuld met eitjes en gaan zo de barbecue op. Daarbij komt een heerlijke mayonaise met gehakte olijven, gekonfijte tomaten en bieslook, en een frisse salade van veldsla.

6. Tofu op de barbecue

Als je toch wat “vleesgevoel” op jouw barbecue wilt, is deze tofubereiding een ideale oplossing. De vleesvervanger wordt gegrild met barbecuesaus, chilipoeder en sesamolie en krijgt daardoor een echte vleessmaak. Als side dish kan je er een lekkere, friszure koolsalade bij serveren.

7. Smokey bloemkool op de barbecue

Ook dit gerecht kan best tellen als vleesvervanger. Njam!-chef Dominique Persoone serveert de bloemkool met een saus van look, gember, sojasaus, sesamolie en suiker. De gegrilde bloemkool krijgt daardoor een creatieve, Aziatische twist.

8. Uiensoep op de barbecue

Soep op de barbecue? Sure! De uien voor deze uiensoep worden eerst op de barbecue gegrild en krijgen daardoor een heerlijke gerookte smaak. Ze worden nadien verwerkt in een soep met kruiden, porto en kippenbouillon. Afwerken doe je naar hartenlust met kaas of croutons, en genieten maar!

9. Marshmallows op de bbq met rood fruit en chocolade

Afsluiten doen we vandaag met twee desserten op de barbecue. Het eerste dessertje is een klassieker: marshmallows. Njam!-chef Jeroen De Pauw serveert de sponsachtige snoepjes met rood fruit en chocolade. Een hit bij jong en oud.

10. Gevulde appels op de bbq met ijs

Een tweede dessertje op de barbecue: gevulde appels met een bolletje ijs. De appels worden gevuld met gedroogde vruchten en cashewnoten en nadien gegaard op de grill. Afwerken doen we met een bolletje vanille-roomijs met amandelbrood en speculaas.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...