Zalm in de oven met curry en aardappelen

Een recept van Katrijn Debruyne uit het boek Aan Tafel!
Foto: Bramski ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
600 gr zalm
1 zoete appel
1 el bloem
1 el margarine
300 ml melk
1 el currypoeder
1 kl groentebouillon (poeder of pasta)
peper - zout

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van 0,5 cm. Kook ze 6 minuutjes in kokend water, giet af en laat even opdrogen.

Zet een pot water op het vuur en breng net niet aan de kook. Pocheer de stukken zalm gedurende 6 minuten in het water. Haal vervolgens de vis uit het water en hou even apart.

Maak nu de witte saus. Laat de vetstof smelten op een matig vuur. Haal de pan even van het vuur en meng met de bloem. Meng alles goed met een garde en zet 1 minuut weer op het vuur onder voortdurend mengen, tot je een lichte biscuitgeur ruikt. Voeg nu de melk geleidelijk bij het geheel onder voortdurend kloppen op een zacht vuurtje. Laat even inkoken tot een vloeibare gebonden saus en breng op smaak met peper, zout en currypoeder.

Snij de appel in halve maantjes. De schil kun je eraan laten voor de mooie kleur.

Neem een ovenschotel en schik onderaan in de schotel de schijfjes aardappelen. Leg daarop de stukken zalm, ik verdeel de stukken zalm altijd in kleinere stukken. Zo is het makkelijker te proportioneren voor iedereen. Verspreid de diepvriesspinazie en de halve maantjes appel tussen de stukjes zalm.

Overgiet de schotel met saus en zet 30 tot 40 minuten in de oven op 180 °C.

Tip: Je kunt dit klaarmaken met verse vis, maar evengoed met diepvriesvis. Gebruik je liever zalm uit de diepvries, pocheer je vis dan iets langer (ongeveer 9 minuten).

Inspiratie & blog