Bij njam! zetten we elk seizoen een lekker product in de kijker. Van Asperges tot Zalm: we bieden je graag inspiratie om van elke maaltijd een feest te maken. Deze keer is het de beurt aan zalm. Met deze mooie vis kan je alle kanten uit en ze is bovendien heel gezond!
Oorsprong
Zalm komt oorspronkelijk uit de noordelijke Atlantische wateren nabij Groenland, Noorwegen en IJsland. In die regio vind je trouwens nog steeds echte wilde zalmen. Vandaag wordt zalm echter over de hele wereld gekweekt en wordt ze onderverdeeld in Atlantische zalm en Pacific zalm. De Pacific zalm wordt vooral verkocht in blik of diepgevroren, de Atlantische zalm is de verse variant. Wilde zalm uit Alaska wordt vaak gezien als kwalitatieve zalm.
Wilde, biologische of gekweekte zalm
Wilde zalm heeft een roze kleur (door het eten van garnalen en kreeftjes) en een stevigere structuur. Over het algemeen wordt aangenomen dat wilde zalm gezonder is, omdat ze in natuurlijk omstandigheden kan opgroeien. Maar veel is natuurlijk afhankelijk van de manier van kweken. Er zijn immers ook kwekers die de zalmen beter verzorgen en de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen. Als een zalm meer ruimte krijgt om te zwemmen en geen hormonen toegediend krijgt, noemt men ze biologische zalm. Gekweekte zalmen, de soort die we het meest vinden in de supermarkt, leven in bassins en zwemmen eigenlijk in hun eigen afval. Ze eten minder gevarieerd waardoor ze een minder roze kleur hebben. Vaak wordt dit gecompenseerd met (ongezonde) kleurstoffen en andere hulpmiddeltjes. Als je in de supermarkt zalm koopt, let dan op het MSC-keurmerk, een certificaat voor duurzame visserij.
Seizoen
Gekweekte zalm en biologische zalm kan je het hele jaar door eten. Kies je voor wilde zalm, dan koop je deze best van mei tot en met september. Leuk weetje: wilde zalm wordt geboren in zout water (oceaan) maar zwemt daarna verder naar zoet water (rivier) om zich voort te planten. De (arme) visjes kunnen zich overigens maar 1 keer voortplanten!
Vette vis
Zalm is een vette vis, net als haring of tonijn. Maar vet betekent niet ongezond! De vetzuren zijn immers onverzadigd en worden dan ook tot de ‘gezondere’ vette gerekend. Twee porties vette vis per week heeft zelfs een gunstig effect op de gezondheid. Bovendien bevat (vooral wilde en biologische) zalm veel omega 3 zuren en vitamine A en D.
Bewaren
Verse zalm is altijd het lekkerst. Koop daarom je zalm altijd als laatste in de winkel, dan moet ze minder lang ‘onderweg’ zijn tussen de 2 frigo’s. Eenmaal thuis plaats je de zalm best in het koudste stuk van de koelkast en moet je ze binnen de 1 à maximum 2 dagen opeten. Zalm kan je ook invriezen, minimum op – 18 graden en maximum gedurende 3 maanden.
Bereiden
Zalm kan je op talloze manieren klaarmaken: rauw in sashimi of sushi, op een broodje met avocado, gebakken in de pan, gegrild op de barbecue, gerookt met kruiden, … De mogelijkheden zijn eindeloos! Het vel kan je trouwens mee opeten als je de vis bakt (bak ze dan op de velkant voor een lekker knapperig velletje). Eet je je zalm rauw, zorg dan dat je ultra verse zalm in huis hebt.
Recepten
We ronden graag af met enkele originele zalmrecepten: