Waterkers met komkommer en kropsla

Waterkers met komkommer en kropsla
Een recept van njam! chef Peter Goossens
Hoeveelheid Ingrediënt
Vinaigrette
80 g mosterd
1 eierdooier
60 cl druivenpitolie
30 g zout
6 g peper
8 cl water
1 dl chardonnay-azijn
Waterkers
3 botten waterkers
vinaigrette
1 botje rode radijs
enkele kropslanerven (hou de bladeren bij voor de spiegel van waterkers)
1 stuk daikon
180 g fetakaas, in blokjes
20 kerstomaatjes
Fijne toast van zuurdesembrood
1 stuk zuurdesembrood in fijne sneetjes
Spiegel van komkommer en kropsla
1 komkommer
1 kropsla (de bladeren zonder de nerven)
1 limoen
enkele el sushi-azijn
7 g gelatine (per 30 cl sap)
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de vinaigrette:

Doe de dooier en de mosterd in een mengbeker, voeg zout, azijn en peper toe en mix er beetje bij beetje de olie door. Maak weer half vloeibaar met het water.

Maak de waterkers:

Was de waterkers zorgvuldig en sla voorzichtig droog. Meng er wat vinaigrette en zwarte peper door. Meng de salade met de in vier gesneden radijzen, in slierten gesneden daikon, de blokjes fetakaas en in vier gesneden kerstomaatjes.

Maak de fijne toasts van zuurdesembrood:

Schik de sneetjes zuurdesembrood op een bakplaat met een boterpapier eronder. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en bak de toasts in een warme oven van 160 °C tot ze goudgeel zijn. Leg op wat keukenpapier om het vet te laten absorberen.

Maak de spiegel van komkommer en kropsla:

Schil de komkommer en houd de schillen apart. Doe de komkommer en de bladeren van de kropsla in een sapcentrifuge. Meng het verkregen vocht met de schillen van de komkommer, enkele eetlepels sushi-azijn en enkele druppels limoensap. Rasp daarna wat schil van de limoen in de mengeling. Laat ongeveer 20 minuten infuseren in de koeling. Zeef het geheel, warm enkele eetlepels van het vocht op en los er de geweekte gelatine in op. Meng met de rest van de jus. Kruid met zout.

Serveren:

Verdeel het sap over vier borden en laat opstijven in de koeling. Schik er de gemengde waterkerssalade op en werk de salade af met de fijne toasts van zuurdesembrood.

Beoordeling