Warm gerookte steenbolk

Warm gerookte steenbolk
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Hoeveelheid Ingrediënt
2 steenbolken, 500 gr elk
peper en zout
250 gr zeewier, gespoeld (kant-en-klaar te koop)
1 rookdoos
6 el zuiver houtzaagsel (liefst kers of beuk)
Garnituur
100 gr verse dille
1 citroen, groot
zeezout
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de steenbolken volledig schoon: haal de ingewanden eruit, knip alle vinnen weg en schraap de schubben eraf. Spoel de vissen onder koud stromend water. Kruid de binnenzijde met peper en zout en vul die op met zeewier.

Vul de bodemplaat van een rookdoos met ongeveer 6 lepels houtzaagsel (zaagmeel). Olie het roostertje van de rookdoos in met olie en leg die in de doos boven het houtzaagsel.

Leg de vissen op het rooster, sluit de doos af met het deksel. Zet de doos op een open vuur (gasvuur, BBQ of dergelijke). Start het rookproces op hoog vuur. Open de doos na ongeveer 5 minuten met een spleetje om te controleren of het zaagmeel al kleurt en rookt.
Als dat het geval is, mag het vuur lager worden gezet. Sluit de rookdoos weer volledig. Laat de vissen dan nog 6 tot 8 minuten zachtjes doorroken.

Schep de steenbolken op een serveerschotel. Zet die op tafel en verdeel de vis zo rechtstreeks op het bord.

Serveer in aparte schaaltjes grof gehakte dille, partjes citroen, zeewier, grof zeezout en een lichte vinaigrette. Warm gerookte vis is het lekkerst met bruin boerenbrood en boter of met gestoomde aardappeltjes.

Biertip: Timmermans Blanche Lambicus